Street Temptations

gezondheid relaties

12+

Onderzoek

Street Temptations

gezondheid relaties

12+

Onderzoek

Jongeren ervaren andere perspectieven met VR training

Street Temptations is een korte, intensieve training die jongeren uitdaagt om lastige situaties vanuit andere perspectieven te bekijken. Met behulp van onder andere virtual reality wordt op deze manier gewerkt aan verschillende aspecten van gedragsproblematiek.

Waarom
Iedereen krijgt weleens te maken met een situatie waarin je onder druk wordt gezet om iets te doen, wat je eigenlijk niet wilt doen. Jongeren vinden dit soort situaties vaak extra lastig, omdat het niet altijd lukt om de consequenties van bepaalde acties te overzien. Soms komen jongeren daardoor zo vaak in de problemen, dat ze behandeling nodig hebben om iets aan die problemen te doen. Maar, in de behandelkamer kun je niet zomaar zo’n lastige situatie nabootsen, waardoor het oefenen met reflecteren moeilijk kan zijn.

Street Temptations haalt de straat van buiten naar binnen, met behulp van virtual reality (VR). Wanneer je een VR-bril op je hoofd zet, word je even helemaal ondergedompeld in een andere situatie. Je hebt daardoor het gevoel alsof je écht op de plek aanwezig bent. Hierdoor kan het makkelijker worden om in de praktische, analoge oefeningen met de situatie aan de slag te gaan. De verwachting is dat deze blended vorm van leren goed bij jongeren aansluit en het leerproces daardoor kan worden versneld.

“Het was leuk om aan Street Temptations mee te doen, het brengt me op goede gedachten. Ik heb geleerd om keuzes te maken als je buiten bent.”
-Jongere, De Koppeling

Voor wie
Street Temptations richt zich in de eerste plaats op jongeren tussen de 12 en 18 jaar, die antisociale en/of externaliserende gedragsproblematiek laten zien. Het is echter ook mogelijk dat jongeren nog niet daadwerkelijk in de problemen komen, maar daar wel risico’s voor laten zien. Voor deze jongeren kan Street Temptations wellicht een meer preventieve werking hebben.

Ontwikkeling
Gedurende het ontwikkelproces van Street Temptations wordt nauw samengewerkt met jongeren en professionals van de Koppeling, een behandelcentrum voor JeugdzorgPlus. Binnen de Koppeling is ook een eerste praktijkproef uitgevoerd, waarbinnen een aantal jongeren aan Street Temptations hebben deelgenomen.

Hoewel de geluiden uit de praktijk positief en veelbelovend zijn, is er nog weinig bekend over de daadwerkelijke effecten van deelname aan Street Temptations. Om de werkzaamheid van het programma goed in kaart te kunnen brengen, voert het Amsterdam UMC op dit moment wetenschappelijk onderzoek uit in het kader van een promotietraject.

 

Meer projecten in gezondheid

gezondheid

12+

Gerealiseerd

Rap MEe

Met Rap MEe geeft Garage2020 de mogelijkheid aan jongeren om door middel van creatieve reflectie hun stem te laten horen, met de uitnodiging raps op te nemen in een ME-busje.

Bekijk project
gezondheid

6+

Ontwikkeling

Gripper

Gripper geeft kinderen in jeugdhulp grip op de interactie met volwassenen.

Bekijk project
gezondheid

16+

Onderzoek

Terug naar Eigenwaarde

Voor en met dak- & thuisloze jongeren ontwikkelen we een nieuw woonconcept dat verder gaat dan alleen een dak boven hun hoofd. Terug naar Eigenwaarde biedt ruimte voor zelfvertrouwen, eigenwaarde en persoonlijke ontwikkeling.

Bekijk project
Bekijk alle projecten

Contact

Meedoen aan dit project?

Jongeren en behandelaren

We onderzoeken de werkzaamheid van Street Temptations nu verder. Dat doen we samen met jongeren en behandelaren. We zoeken nog extra mensen die ons hierbij willen helpen, bijvoorbeeld door prototypes te testen.

Neem contact op

Partners