Open Kaart

beschermende-factoren

Ontwerptraject

Jongeren

Open Kaart

beschermende-factoren

Ontwerptraject

Jongeren

Ontdek jezelf door de ogen van anderen!

Open Kaart is een verrassend kaartspel waarmee jongeren of gezinsleden zichzelf en elkaar beter kennen. Door vragen over elkaar te beantwoorden leren ze zich in de ander in te leven en zich kwetsbaarder op te stellen. Zo worden onderlinge banden versterkt en weerbaarheid vergroot.

Waarom
Jongeren hebben nog nooit eerder zo veel te kampen gehad met angsten, depressie en burn-out klachten. De complexe prestatiemaatschappij waar we in leven en het eenzijdige positieve beeld van anderen op social media zorgen voor onrealistisch hoge verwachtingen. Dit zorgt voor onzekerheid en stress. Veel jongeren praten weinig met hun ouders over wat hen bezig houdt of dwars zit. In de hulpverlening of coaching werken reflectieoefeningen goed om zelfinzicht en weerbaarheid te vergroten, maar deze zijn niet altijd leuk om te doen. Onze uitdaging was daarom om geen interventie, maar een leuk spel te ontwikkelen, dat weerbaarheid vergroot en onderlinge relaties versterkt. Een spel waarin spanning, nieuwsgierigheid en plezier hand in hand gaan met kwetsbaar durven zijn en je open leren stellen.

“Ik heb door dit spelletje de rest beter leren kennen… en mezelf daardoor eigenlijk ook”
-Jochem, 13 jaar

Voor wie
Open Kaart is ontwikkeld voor jongeren vanaf 12 jaar om met elkaar of met gezinsleden te spelen. Het spel is ook goed te gebruiken voor professionals die met jongeren werken of voor teams die elkaar beter willen leren kennen.

Ontwikkeling
Tijdens de ontwikkeling van Open Kaart ontdekten we dat het veel leuker is om vragen over elkáár te beantwoorden dan om vragen over jezelf te beantwoorden. We ontdekten ook dat veel jongeren naast grappige vragen juist ook graag serieuze vragen over het leven willen bespreken. Zo ontwikkelden we stap voor stap een spel om jezelf te leren kennen door de ogen van anderen. Open Kaart was oorspronkelijk ontworpen als een app, maar na de prototypes op papier te hebben getest, bleek dat een kaartspel de meest waardevolle vorm was. We geloven dat producten niet beperkt moeten zijn tot digitale producten – als tastbare oplossingen beter werken.

Open Kaart is uitgebreid getest met jongeren van 12 tot 24 jaar met zeer positieve resultaten. Inmiddels is het spel op de markt gebracht en zijn bijna 1000 exemplaren verkocht.

 

Naar Open Kaart

 

Meer projecten in beschermende-factoren

beschermende-factoren

Implementatietraject

Kinderen

Kind! Wat zou jij doen?

Kinderen leren oplossingen te ontwerpen, die aansluiten bij hun omgeving, voor complexe maatschappelijke thema’s. 

Bekijk project
beschermende-factoren

Ontwerptraject

Jongeren

Zicht op Online

Zicht op Online is een fysieke tool die zorg- of onderwijsprofessionals kunnen inzetten tijdens persoonlijke begeleiding van jongeren. Het brengt op een visuele en speelse manier zowel het fysieke als digitale sociale netwerk van de jongere in kaart. Hierdoor wordt de jongere in de expertrol gezet en daarmee wordt een veilige omgeving gecreëerd voor open gesprekken. Dit biedt hulpverleners een unieke kans om de echte digitale leefwereld van de jongere te begrijpen en op de juiste manier te ondersteunen.

Bekijk project
beschermende-factoren

Ontwerptraject

Kinderen

Databinkie

Databinkie is een tool waarmee we huidige leerlingvolgsystemen aanvullen om de data-feedback op basisscholen inclusief en constructief te maken. Hiermee sluiten we aan op de behoeftes van kinderen rondom data-feedback. Databinkie geeft de controle over data terug aan de leerlingen, geeft hen de mogelijkheid om deze te contextualiseren en toont de perspectivistische kant van dataverzameling (het is slechts één van de mogelijke perspectieven op je schoolcarrière).

Bekijk project
Bekijk alle projecten

Meedoen aan dit project?

Scholen en zorginstellingen

Voor maximale impact willen we dat het spel door zoveel mogelijk jongeren en gezinnen gespeeld wordt. Daarom zoeken wij naar scholen, zorginstellingen of andere organisaties die de spellen willen afnemen en gebruiken.

Neem contact op

Partners