Clavis Aanpak

beleid

16+

Gerealiseerd

Clavis Aanpak

beleid

16+

Gerealiseerd

Samen tegen drugscriminaliteit onder jongeren

Drugscriminaliteit onder jongeren lijkt op veel plekken steeds normaler te worden. IJmuiden Staat Op brengt lokale bewoners hiertegen in beweging. In deze schaalbare aanpak werken zij tijdens vijf ontwerpsessies in teams toe naar een concrete oplossing, die binnen hun eigen gemeente kan worden uitgevoerd.

“Mijn kind wordt op school gevraagd of hij wat wil bijverdienen met dealen.”
-Moeder

Waarom

Drugscriminaliteit onder jongeren lijkt op veel plekken steeds normaler te worden. Het is dan ook niet zeldzaam dat jongeren worden benaderd om te dealen, soms al op 13 jarige leeftijd. In de ogen van de jongere kan dit een goede manier lijken om snel geld te verdienen, maar het puberbrein kan de consequenties niet altijd goed overzien. Wat onschuldig begint, kan grote gevolgen hebben. Zo komt het voor dat jongeren het gevoel hebben geen keus meer te hebben en steeds dieper in de shit terecht komen. Tijd voor actie!

 

Hoe

De politie en gemeente zetten zich in tegen deze problematiek, maar ze kunnen het niet alleen. IJmuiden staat op brengt bewoners in beweging. Het is een schaalbare aanpak waarin gemotiveerde lokale bewoners samen opstaan tegen problemen rond drugscriminaliteit onder jongeren. Onder begeleiding werken ze tijdens vijf ontwerpsessies in teams toe naar een concrete oplossing om drugscriminaliteit te voorkomen, die binnen hun eigen gemeente kan worden uitgevoerd. Door voorafgaand aan de sessies kwalitatief onderzoek te doen naar onderliggende oorzaken van het lokale probleem, kunnen de bewoners tijdens de sessies goed op weg worden geholpen om zelf voor de kern van het probleem een oplossing te ontwerpen. Het verbinden met lokale partijen, zoals gemeente, scholen en bestaande lokale initiatieven tijdens het proces is van cruciaal belang voor een geslaagd resultaat. Met deze aanpak wordt bewoners een handelingsperspectief geboden, ontstaat meer draagvlak om het probleem aan te pakken en wordt de normalisering tegengegaan.

 

Voor wie
IJmuiden Staat Op is ontwikkeld voor jongeren en lokale bewoners, en kan worden ingezet door gemeenten die deze mensen een handvat willen bieden om samen op staan tegen drugscriminaliteit onder jongeren.

Meer projecten in beleid

beleid

16+

Ontwikkeling

JongerenGarage

In de JongerenGarage werken 12 jonge mensen aan de toekomst van de Jeugdhulp. Jongeren hebben de lead in dit ontwerpproces, en worden ondersteund door coaches van Garage2020 en experts uit het veld.

Bekijk project
beleid

6+

Gerealiseerd

Databinkie

Databinkie is een tool waarmee we huidige leerlingvolgsystemen aanvullen om de data-feedback op basisscholen inclusief en constructief te maken. Hiermee sluiten we aan op de behoeftes van kinderen rondom data-feedback. Databinkie geeft de controle over data terug aan de leerlingen, geeft hen de mogelijkheid om deze te contextualiseren en toont de perspectivistische kant van dataverzameling (het is slechts één van de mogelijke perspectieven op je schoolcarrière).

Bekijk project
beleid

Gerealiseerd

ZieJeWel

ZieJeWel is een eenvoudig te gebruiken oplossing voor beeldbellen. De dienst is volledig veilig en privacyvriendelijk en daarom geschikt voor gesprekken met cliënten.

Bekijk project
Bekijk alle projecten

Contact

Meedoen aan dit project?

Zet Clavis in bij jouw gemeente

Wil jij Clavis ook inzetten bij jouw gemeente en toevoegen aan jullie manieren om drugscriminaliteit aan te pakken? Vraag dan de geschreven aanpak bij ons op, hierin staat stap voor stap omschreven hoe je met Clavis aan de slag kunt

Neem contact op

Partners