Luna

gezondheid relaties thuis

18+

Ontwikkeling

Luna

gezondheid relaties thuis

18+

Ontwikkeling

Een opvoedrobot oordeelt niet

Met opvoedrobot Luna onderzoeken en testen we hoe zorg en technologie elkaar kunnen versterken. Hoe kan robotica de autonomie en het zelfvertrouwen vergroten van ouders met een licht verstandelijke beperking (LVB), bij het opvoeden van hun kind?

Luna is onderdeel van een opbouwend ontwerpend onderzoek, waarbij de behoefte van de gebruiker centraal staat. In onze testen met ouders hebben we geleerd dat er bij ondersteuning van een robot geen oordeel uit gaat. Daarnaast geven ze onder andere aan dat de continue beschikbaarheid van Luna erg fijn is en dat Luna op maat gemaakt kan worden om bij dagelijkse activiteiten te ondersteunen. Door aan te sluiten bij de behoeften en wensen van ouders en hun begeleiders weten we dat Luna ondersteund op de wijze waarop mensen het zelf willen, zo draagt ze bij aan het geloof in eigen kunnen tijdens het opvoeden.

In ons Human-centered-design traject hebben Garage2020 en IDE i.s.m. ouders en begeleiders diverse scenario’s en functionaliteiten ontwikkeld waarin Luna ondersteund en haar aanvullende kwaliteiten inzet: Luna herinnert, adviseert, complimenteert en legt contact op persoonlijke wijze, zonder een gevoel van een oordeel, met visuele informatie, oneindig geduld en altijd beschikbaar!

“De robot oordeelt niet…’, ‘vind je dat wij een oordeel hebben?’, ‘jullie zeggen van niet, maar die hebben jullie wel!”
-Ouder en hulpverlener

Waarom

Een goede band tussen ouder en kind is een beschermende factor bij opgroeien onder ongunstige omstandigheden. Het vergroot de kans op veilige situaties (Gezondheidsraad, 2018). Tegelijkertijd weten we dat ouders ontzettend veel om hun kind geven, maar soms hulp nodig hebben bij het nemen van beslissingen en het sensitief zijn bij het opvoeden. Dit geldt bijvoorbeeld voor ouders met een lichte verstandelijke beperking. De praktijk leert echter dat hulp van buitenaf niet altijd in goede aarde valt. In gesprekken met ouders en hulpverleners horen we dat externe hulp soms kan leiden tot een minderwaardigheidsgevoel, of vrees dat ze het niet goed genoeg doen en hun kindje kunnen kwijtraken. Daarnaast geven ouders aan dat de ondersteuning niet goed bereikbaar is wegens krappe inzet. Luna kan hier van toegevoegde waarde zijn!

Voor wie
Luna wordt ontwikkeld voor ouders met een LVB, hun begeleiders en zorgorganisaties.

Ontwikkeling
Nu we weten wat de beste vorm is van Luna en welke functies nodig zijn, gaan we Luna in het echte leven testen. Door dit proces goed te volgen leren we meer over wat de waarde van Luna is voor gezinnen. De volgende stap is om in heel Nederland ouders te kunnen verblijden met de inzet van Luna.

 

Meer projecten in relaties

relaties

6+

Gerealiseerd

Poco Loco

Poco Loco is een knotsgek spel waardoor kinderen spelenderwijs ervaren dat iedereen hulp nodig heeft, maar dat je dit niet altijd ziet. Door de ervaring in te zetten in een reguliere klas, verleggen we de aandacht van het individu naar de klas en bereiden we ze als groep voor op een betere samenleving.

Bekijk project
relaties

6+

Ontwikkeling

Gripper

Gripper geeft kinderen in jeugdhulp grip op de interactie met volwassenen.

Bekijk project
relaties

Gerealiseerd

Werving van pleegouders

Het ministerie van VWS vroeg ons om een analyse van het huidige wervingsproces van nieuwe pleegouders. De centrale vraag: “Hoe kunnen we de werving van potentiële pleegouders optimaliseren en zorgen dat er meer pleeggezinnen bijkomen?” In een rapport en visualisatie van het proces delen we onze bevindingen.

Bekijk project
Bekijk alle projecten

Contact

Meedoen aan dit project?

Investeerders voor de ‘develop’ fase

In de ‘discovery’ fase bepalen we hoe Luna 1.0 werkt en eruit ziet. In de ‘develop’ fase ontwikkelen en produceren we Luna op grotere schaal en volgen we haar effect in real-life situaties bij gezinnen thuis.

Neem contact op

Partners