Luna

gezondheid relaties thuis

18+

Ontwikkeling

Luna

gezondheid relaties thuis

18+

Ontwikkeling

Een opvoedrobot oordeelt niet

Met opvoed robot Luna onderzoeken en testen we hoe zorg en technologie elkaar kunnen versterken. Hoe kan robotica de autonomie en het zelfvertrouwen vergroten van ouders met een licht verstandelijke beperking (LVB), om een gezonde interactie tussen ouder en kind te stimuleren?

Waarom
Een goede band tussen ouder en kind is een beschermende factor bij opgroeien onder ongunstige omstandigheden. Het vergroot de kans op veilige situaties (Gezondheidsraad, 2018). Tegelijkertijd weten we dat ouders ontzettend veel om hun kind geven, maar soms hulp nodig hebben bij het nemen van beslissingen en het sensitief zijn bij het opvoeden. Dit geldt bijvoorbeeld voor ouders met een lichte verstandelijke beperking. De praktijk leert echter dat hulp van buitenaf niet altijd in goede aarde valt. In gesprekken met ouders en hulpverleners horen we dat externe hulp soms kan leiden tot een minderwaardigheidsgevoel, of vrees dat ze het niet goed genoeg doen en hun kindje kunnen kwijtraken. Daarnaast geven ouders aan dat de ondersteuning niet goed bereikbaar is wegens krappe inzet.

Luna is onderdeel van een langlopend ontwerpend onderzoek, waarbij de behoefte van de gebruiker centraal staat. Doel is om de mogelijkheden van nieuwe technologie in te zetten om waarde en kwaliteit toe te voegen aan basale vragen in de zorg. Als robot kan Luna altijd aanspreekbaar zijn en helpen met slim signaleren. Ze kan kennis & tips doorgeven in het tempo van de ouder en die vrolijk blijven herhalen. Wanneer ouders meer zelfvertrouwen hebben, hebben ze meer ruimte om zich te ontwikkelen en sensitiever te worden naar hun kinderen. Zo krijgen ze meer eigen regie.

“‘De robot oordeelt niet…’, ‘vind je dat wij een oordeel hebben?’, ‘jullie zeggen van niet, maar die hebben jullie wel!'”
-Ouder en hulpverlener

Voor wie
Luna wordt ontwikkeld voor ouders met een LVB, hun begeleiders en zorgorganisaties.

Ontwikkeling
In de komende fase onderzoeken we met ouders en begeleiders wat de beste vorm, functies en interacties voor Luna zijn. De resultaten zijn ‘design requirements’ waarmee we de gewenste interacties tussen Luna en de ouders realiseren.

Hiermee ronden we de ontdekkingsfase van het ontwerpproces af, waarin we duidelijkheid krijgen over de waarde die Luna toevoegt voor ouders en begeleiders. Dit is de basis voor de technische doorontwikkeling in de volgende ontwikkelingsfase. Hierna kunnen we op grotere schaal en op langere termijn het effect van de inzet van Luna realiseren.

 

Meer projecten in relaties

relaties

6+

Gerealiseerd

Poco Loco

Poco Loco is een knotsgek spel waardoor kinderen spelenderwijs ervaren dat iedereen hulp nodig heeft, maar dat je dit niet altijd ziet. Door de ervaring in te zetten in een reguliere klas, verleggen we de aandacht van het individu naar de klas en bereiden we ze als groep voor op een betere samenleving.

Bekijk project
relaties

Gerealiseerd

Werving van pleegouders

Het ministerie van VWS vroeg ons om een analyse van het huidige wervingsproces van nieuwe pleegouders. De centrale vraag: “Hoe kunnen we de werving van potentiële pleegouders optimaliseren en zorgen dat er meer pleeggezinnen bijkomen?” In een rapport en visualisatie van het proces delen we onze bevindingen.

Bekijk project
relaties

12+

Gerealiseerd

Open Kaart

Open Kaart is een verrassend kaartspel waarmee jongeren of gezinsleden zichzelf en elkaar beter kennen. Door vragen over elkaar te beantwoorden leren ze zich in de ander in te leven en zich kwetsbaarder op te stellen. Zo worden onderlinge banden versterkt en weerbaarheid vergroot.

Bekijk project
Bekijk alle projecten

Contact

Meedoen aan dit project?

Investeerders voor de ‘develop’ fase

In de ‘discovery’ fase bepalen we hoe Luna 1.0 werkt en eruit ziet. In de ‘develop’ fase ontwikkelen en produceren we Luna op grotere schaal en volgen we haar effect in real-life situaties bij gezinnen thuis.

Neem contact op

Partners