Mentale wasstraat

mentale-uitdagingen

Implementatietraject

Jongeren

Mentale wasstraat

mentale-uitdagingen

Implementatietraject

Jongeren

Van mentale druk naar veerkracht

De Mentale Wasstraat is een interactieve, ervaringsgerichte beleving die jongeren helpt hun mentale veerkracht te versterken. In plaats van praten over problemen, draait het om doen, voelen en ervaren – in een veilige, inspirerende omgeving. Denk aan ademwerk, ijsbaden, motiverende sprekers en groepsreflecties in een festivalsetting.

Waarom
Steeds meer jongeren kampen met mentale problemen. De wachttijden in de jeugdzorg zijn lang en traditionele therapievormen sluiten niet altijd aan bij hun belevingswereld. Hoe kunnen we mentale gezondheid benaderen als iets collectiefs, in plaats van een individuele worsteling? De Mentale Wasstraat is een antwoord op die vraag – het is geen behandeltraject, maar een preventieve ervaring die jongeren helpt op een andere manier met mentale uitdagingen om te gaan.

 

 

“‘De Mentale Wasstraat is totaal niet te vergelijken met een bezoek aan de psycholoog. Je kan blijkbaar ook op een leuke, speelse manier aan je mentale gezondheid werken. Het grootste verschil is dat je niet 1:1 wordt begeleid, maar juist met een groep like-minded mensen tegelijk aan de slag gaat. Samen overwin je drempels en deel je ervaringen. Dit bracht echt een gevoel van euforie teweeg.”
– Rens, 20 jaar, deelnemer test-event Mentale Wasstraat

 

Voor wie
Voor jongeren tussen de 16 en 24 jaar. Juist in deze levensfase stap je uit vaste structuren en sta je voor keuzes die veel onzekerheid kunnen geven. De Mentale Wasstraat richt zich vooral op jongeren met beginnende mentale klachten of zij die op een wachtlijst staan voor hulp. Maar ook op jongeren die al hulp hebben gehad en hun ervaringen willen inzetten voor anderen.

Ontwikkeling
De Mentale Wasstraat is in 2024 succesvol getest met ruim 280 jongeren via pilots in samenwerking met Levvel, de Universiteit van Amsterdam en Q-dance. Jongeren gaven aan zich krachtiger te voelen en minder alleen. In 2025 breiden we het concept uit met maandelijkse edities en bouwen we aan een blijvend ondersteuningssysteem. Niet alleen eenmalige impact, maar een netwerk waarin jongeren samen leren, groeien en bijdragen aan elkaars welzijn.

 

 

Meer projecten in mentale-uitdagingen

mentale-uitdagingen

Strategisch vooronderzoek

Kinderen

Verbindingshuis

Het doel van het Verbindingshuis is om een omgeving te creëren waar ouders en (uithuisgeplaatste) kinderen in een ontspannen sfeer een band kunnen opbouwen. Hier krijgen ze de ruimte om waardevolle momenten te delen en positieve herinneringen te maken tijdens hun begeleide bezoeken.

Bekijk project
mentale-uitdagingen

Ontwerptraject

Jongeren

Jongline

Jongline is een fysieke tool die zorg- of onderwijsprofessionals kunnen inzetten tijdens persoonlijke begeleiding van jongeren. Het brengt op een visuele en speelse manier zowel het fysieke als digitale sociale netwerk van de jongere in kaart. Hierdoor wordt de jongere in de expertrol gezet en daarmee wordt een veilige omgeving gecreëerd voor open gesprekken. Dit biedt hulpverleners een unieke kans om de echte digitale leefwereld van de jongere te begrijpen en op de juiste manier te ondersteunen.

Bekijk project
mentale-uitdagingen

Implementatietraject

Zorgprofessionals

Mindspace

Mindspace is een innovatie die jeugdhulpverleners kan helpen om stressvolle reacties in het lichaam eerder en beter te herkennen en er sneller van te herstellen. Zo blijven ze lichamelijk en mentaal sterk en kunnen ze nog beter hulp verlenen aan jongeren. Mindspace bestaat uit een horloge die trillingen geeft als je stress ervaart en bijbehorende tips en workshops over stress.

Bekijk project
Bekijk alle projecten

Contact

Partners