What's Next Junior

beschermende-factoren

Ontwerptraject

Implementatietraject

Kinderen

What's Next Junior

beschermende-factoren

Ontwerptraject

Implementatietraject

Kinderen

Je gaat meer lezen als je leest wat je leuk vindt, maar hoe kies je een leuk boek?

Met What’s Next Junior willen we het leesplezier bevorderen en laaggeletterdheid voorkomen. What’s Next Junior is het vervolg op What’s Next, een applicatie die bezoekers van De Bibliotheek Eindhoven in de Witte Dame voorziet van boekenadvies. De juniorversie geeft kinderen thuis, op school of in de bieb een beleving gericht op de eigen boekvoorkeuren. Kinderen kunnen zelf via de computer een boek scannen en krijgen op basis van uitleendata nieuwe boekentips.

Waarom

Nederlandse jongeren lezen steeds minder vaak langere teksten en hebben steeds minder plezier in lezen. Hierdoor bouwen ze minder taalvaardigheid op. Vloeiend lezen, samen met woordenschat en kennis van de wereld, zorgt voor tekstbegrip. Dat heeft invloed op hoe zelfstandig de jongeren later mee kunnen doen in de online en offlinemaatschappij. Leesplezier krijg je vooral als wat je leest, past bij jouw interesses, maar het kiezen van een leuk boek is een lastige klus. What’s Next Junior helpt kinderen, ouders en leerkrachten bij het kiezen van een leuk boek om op die manier kinderen die weinig geprikkeld worden in taal, positieve ervaringen te geven.

Voor wie

What’s Next Junior is er voor kinderen en leerkrachten op de basisschool. Daarnaast is het ook te gebruiken door ouders thuis, om te helpen met het vinden van bijvoorbeeld een leuk voorleesboek.

Ontwikkeling
Een tweede versie van What’s Next Junior is ontwikkeld en gedurende twee maanden getest op 9 basisscholen in Eindhoven en Waalre. De volgende stap is om op basis van de resultaten en inzichten uit de twee pilots van 2022 en 2023 een product te ontwikkelen welke schaalbaar is voor alle scholen in en rondom Eindhoven en voor thuisgebruik.

Meer projecten in beschermende-factoren

beschermende-factoren

Implementatietraject

Kinderen

Kind! Wat zou jij doen?

Kinderen leren oplossingen te ontwerpen, die aansluiten bij hun omgeving, voor complexe maatschappelijke thema’s. 

Bekijk project
beschermende-factoren

Ontwerptraject

Jongeren

Zicht op Online

Zicht op Online is een fysieke tool die zorg- of onderwijsprofessionals kunnen inzetten tijdens persoonlijke begeleiding van jongeren. Het brengt op een visuele en speelse manier zowel het fysieke als digitale sociale netwerk van de jongere in kaart. Hierdoor wordt de jongere in de expertrol gezet en daarmee wordt een veilige omgeving gecreëerd voor open gesprekken. Dit biedt hulpverleners een unieke kans om de echte digitale leefwereld van de jongere te begrijpen en op de juiste manier te ondersteunen.

Bekijk project
beschermende-factoren

Ontwerptraject

Kinderen

Databinkie

Databinkie is een tool waarmee we huidige leerlingvolgsystemen aanvullen om de data-feedback op basisscholen inclusief en constructief te maken. Hiermee sluiten we aan op de behoeftes van kinderen rondom data-feedback. Databinkie geeft de controle over data terug aan de leerlingen, geeft hen de mogelijkheid om deze te contextualiseren en toont de perspectivistische kant van dataverzameling (het is slechts één van de mogelijke perspectieven op je schoolcarrière).

Bekijk project
Bekijk alle projecten

Contact

Partners