JongerenGarage

maatschappelijke-problemen

Innovatie mindset

Jongeren

JongerenGarage

maatschappelijke-problemen

Innovatie mindset

Jongeren

Maak zelf de toekomst

In de JongerenGarage werken jonge mensen aan de toekomst van de Jeugdhulp. Een transdisciplinair team bedenkt innovaties die bijdragen aan een utopische vorm van jeugdhulp in de toekomst. We draaien de Garage-manier van werken om, en zetten jongeren in de lead van het ontwerpproces. Coaches van Garage2020 en experts uit het veld ondersteunen de groep in het ontwerpproces.

Jongerenparticipatie van het hoogste niveau

Bij de JongerenGarage zetten we een manier van werken neer waarin jongeren écht participeren in innovatie van onderwerpen die hen aangaan, op de hoogste treden van de participatieladder. Binnen het kader van jongerenparticipatie geeft de JongerenGarage een nieuwe kijk op hoe jongeren in hun kracht kunnen worden gezet tot het ondernemen van actie. De JongerenGarage is een actie-onderzoek naar ultieme jeugdparticipatie. Jongeren gaven aan dat ze in participatie-organen vaak adviezen gaven, maar dat ze de indruk hadden dat hun adviezen in de la van ‘belangrijke mensen’ landden. De JongerenGarage biedt jongeren de mogelijkheid om via design thinking het hele proces van probleem, via ontwerp, testen en iteratie tot eindproduct zelf in te richten en het heft in eigen hand te nemen. Hierin worden ze ondersteund en gecoacht door experts van Garage2020, en maken ze gebruik van hun netwerk en expertise. 

 

In eigen woorden

Wij van de JongerenGarage zijn een diverse groep jongeren in de leeftijd van 17-27 jaar, met allemaal verschillende achtergronden en disciplines, maar allemaal met hetzelfde doel. Binnen onze groep hebben wij bijvoorbeeld psychologie-, filosofie-, business-, media-  en designstudenten, werkende jongeren en ervaringsdeskundigen. Zo vormen wij een diverse groep met allemaal verschillende perspectieven, zodat wij met een frisse blik naar oplossingen voor relevante problemen voor jeugd kunnen zoeken. 

Uit eigen ervaring weten wij dat jeugdhulp niet altijd goed aansluit op wat jongeren daadwerkelijk nodig hebben. Wij willen hier verandering in brengen door innovatieve producten en diensten te ontwerpen. We streven naar een utopie voor jeugdhulp, naar een toekomst waarin jongeren zo goed en zo veilig mogelijk volwassen kunnen worden. Daarom doen wij onderzoek naar bepaalde onderwerpen binnen het domein jeugd en hoe deze ervaren worden, om zo jeugdhulp meer te kunnen vormen naar wat nodig is voor onze generatie.

Uit eerste hand horen hoe de jongeren over de JongerenGarage en jongerenparticipatie denken? Luister de podcast Sleutelsessies, waarin Arvind en Desjo dit haarfijn uitleggen. 

 

De resultaten

Inmiddels zijn er 2 versies van de JongerenGarage geweest, en hebben deze geleid tot mooie producten. Sommige zijn al of worden nog geïmplementeerd. Thema’s waarmee de jongeren zijn bezig geweest zijn de relatie tussen jongeren en hulpverleners, wachtrijen in de GGZ, geweld op straat, de toegang tot sport en cultuur voor jongeren en feedback op de jeugdhulpverlening. 

In onze community BOKS kun je alles lezen over de projecten, resultaten en hoe het hier nu mee staat. Ook kun je de rapportages van beide JongerenGarages vinden en een Mengpaneel van factoren waaraan je moet denken als je zelf met jongeren aan de slag wilt. 

Meer projecten in maatschappelijke-problemen

maatschappelijke-problemen

Ontwerptraject

Jongeren

Clavis Aanpak

Drugscriminaliteit onder jongeren lijkt op veel plekken steeds normaler te worden. IJmuiden Staat Op brengt lokale bewoners hiertegen in beweging. In deze schaalbare aanpak werken zij tijdens vijf ontwerpsessies in teams toe naar een concrete oplossing, die binnen hun eigen gemeente kan worden uitgevoerd.

Bekijk project
maatschappelijke-problemen

Implementatietraject

Jongeren

Zeggus

Met Zeggus ga je op een speelse manier met elkaar in gesprek over wat je vindt van gesprekken in het verleden, heden en toekomst. Zeggus is een spel voor twee spelers, dat helpt om het gesprek tussen jeugdigen en volwassenen te verbeteren. Je werkt samen aan het perfecte gesprek met elkaar. Feedback, maar dan 2.0.

Bekijk project
maatschappelijke-problemen

Ontwerptraject

Jongeren

Rap MEe

Met Rap MEe geeft Garage2020 de mogelijkheid aan jongeren om door middel van creatieve reflectie hun stem te laten horen, met de uitnodiging raps op te nemen in een ME-busje.

Bekijk project
Bekijk alle projecten

Ook een JongerenGarage?

Op de hoogte blijven of meedoen?

De eerste JongerenGarages zijn opgericht in Zuid-Holland, in samenwerking met Gemeente Rotterdam, Stichting Enver en Stichting Cardea. Garage2020 heeft met deze ‘prototypes’ van de JongerenGarage onderzocht of de Garage-methode in handen van jongeren zorgt voor ultieme jeugdparticipatie. Dat is naar onze bescheiden mening gelukt, de reacties op de presentaties van de jongeren waren razend enthousiast. De transdisciplinaire werkwijze en het verbinden van onderzoek, ontwerpkracht en co-creatie bleek een katalysator voor social design voor en door jeugd. Geïnteresseerd of verkennen of jij ook een JongerenGarage kan starten?

Neem contact op