16+
Ontwikkeling
16+
Ontwikkeling
In de JongerenGarage werken jonge mensen aan de toekomst van de Jeugdhulp. We draaien de Garage-manier van werken om, en zetten jongeren écht in de lead van het ontwerpproces. Coaches van Garage2020 en experts uit het veld ondersteunen de groep in het ontwerpproces.
Op deze pagina zie je de resultaten van de eerste editie van de JongerenGarage. In oktober 2022 starten we een nieuwe editie! Klik hier voor informatie en werving!
Wij van de JongerenGarage (1e editie) zijn 10 jongeren in de leeftijd van 17-27 jaar, met allemaal verschillende achtergronden en disciplines, maar allemaal met hetzelfde doel. Binnen onze groep hebben wij bijvoorbeeld psychologie-, filosofie-, business-, media- en designstudenten, werkende jongeren en ervaringsdeskundigen. Zo vormen wij een diverse groep met allemaal verschillende perspectieven, zodat wij met een frisse blik naar oplossingen voor relevantie problemen voor jeugd kunnen zoeken.
Uit eigen ervaring weten wij dat jeugdhulp niet altijd goed aansluit op wat jongeren daadwerkelijk nodig hebben. Wij willen hier verandering in brengen door innovatieve producten en diensten te ontwerpen. We streven naar een utopie voor jeugdhulp, naar een toekomst waarin jongeren zo goed en zo veilig mogelijk volwassen kunnen worden. Daarom doen wij onderzoek naar bepaalde onderwerpen binnen het domein jeugd en hoe deze ervaren worden, om zo jeugdhulp meer te kunnen vormen naar wat nodig is voor onze generatie.
We hebben ons eerst georiënteerd op de bezigheden van andere organisaties, zowel voor inspiratie als om een netwerk op te bouwen. We bezochten o.a. de Rotterdamse Douwers, Heilige boontjes, de wijkteams van Enver en nog veel meer plekken. Tevens kregen we workshops, waarin we methodes aangereikt kregen die ons zouden helpen met het doen van onderzoek.
Daarna hebben we teams gevormd rondom drie thema’s, waarvoor we ook oplossingen hebben ontworpen:
STEPPING STONES/MIDDLE GROUND (# Relatie tussen jongeren en hulpverlener)
Wij hebben twee (fysieke) tools ontwikkeld die jongeren tijdens een gesprek met hun hulpverlener meer handvatten biedt om grip te krijgen op hun behandeling. Samen met de hulpverlener brengen jongeren hun doelen en wensen in kaart en bouwen ze samen aan een goede relatie met elkaar.
INBETWEEN (# Wachtrijen in de GGZ)
Wij koppelen met onze dienst jongeren op de wachtlijst aan andere jongeren, die bereid zijn om te helpen, zoals bv psychologie-studenten. Jongeren krijgen tijdens het wachten alvast inzicht in hun hoofd, het te doorlopen behandelproces en kunnen hun verhaal laagdrempelig kwijt.
HOODMAPS (# Geweld op straat)
Wij hebben een app ontworpen die jongeren helpt om activiteiten in hun wijk te vinden. Door jongeren op een positieve manier kennis te laten maken met activiteiten, organisaties en sleutelfiguren in de wijk gaan we hanggedrag tegen en voorkomen we dat jongeren het verkeerde pad opgaan.
Wij willen deze concepten tot leven laten komen en zoeken daarom uw hulp!
Dus neem contact op via jongeren@garage2020.nl als u uw talenten of kennis met ons wilt delen!
Nieuwsgierig? Volg ons op Instagram!
16+
Gerealiseerd
Drugscriminaliteit onder jongeren lijkt op veel plekken steeds normaler te worden. IJmuiden Staat Op brengt lokale bewoners hiertegen in beweging. In deze schaalbare aanpak werken zij tijdens vijf ontwerpsessies in teams toe naar een concrete oplossing, die binnen hun eigen gemeente kan worden uitgevoerd.
Bekijk project6+
Ontwikkeling
Databinkie is een tool waarmee we huidige leerlingvolgsystemen aanvullen om de data-feedback op basisscholen inclusief en constructief te maken. Hiermee sluiten we aan op de behoeftes van kinderen rondom data-feedback. Databinkie geeft de controle over data terug aan de leerlingen, geeft hen de mogelijkheid om deze te contextualiseren en toont de perspectivistische kant van dataverzameling (het is slechts één van de mogelijke perspectieven op je schoolcarrière).
Bekijk projectGerealiseerd
ZieJeWel is een eenvoudig te gebruiken oplossing voor beeldbellen. De dienst is volledig veilig en privacyvriendelijk en daarom geschikt voor gesprekken met cliënten.
Bekijk projectDe eerste JongerenGarage is opgericht in Zuid-Holland, in samenwerking met Gemeente Rotterdam, Stichting Enver en Stichting Cardea. Garage2020 heeft met dit ‘prototype’ van de JongerenGarage onderzocht of de Garage-methode in handen van jongeren zorgt voor ultieme jeugdpartipatie. Dat is naar onze bescheiden mening gelukt, de reacties op de presentaties op 23 februari waren razend enthousiast. De transdisciplinaire werkwijze en het verbinden van onderzoek, ontwerpkracht en co creatie bleek een katalysator voor social design voor en door jeugd. Garage2020 rondt de komende weken de evaluatie van de eerste versie van JongerenGarage af en maakt een aanzet voor een dashboard, dat inzichtelijk maakt aan welke knoppen je kunt draaien als je de Garage-methode wilt gebruiken om tot ultieme (jongeren)participatie te komen. We starten in oktober een nieuwe editie van de Jongeren Garage, zie voor meer informatie deze pagina: https://garageboks.nl/groups/53-jongerengarage/welcome