Blue en Yellow

gezondheid thuis

6+

Gerealiseerd

Blue en Yellow

gezondheid thuis

6+

Gerealiseerd

Hoe weet je als kind of je mishandeld wordt?

Blue en Yellow is een innovatie in de strijd tegen kindermishandeling, animatie’s die in beeld komen bij YouTube filmpjes die door kinderen bekeken worden. Zo is ‘Blue’ zelf slachtoffer van kindermishandeling en vertelt kinderen dat het niet oké is als iemand je pijn doet en dat er hulp is. Zo geeft Blue aan dat je kan praten met een volwassenen of bellen met de kindertelefoon.

Waarom
In de afgelopen jaren zijn er veel campagnes en initiatieven geweest die zich richten op het signaleren en melden van kindermishandeling door omstanders. Dat is hartstikke belangrijk, maar we kunnen kinderen misschien ook helpen om zelf aan te geven dat iemand hen pijn doet. Vaak weten kinderen niet dat het niet normaal is dat ze worden mishandeld of verwaarloosd, maar voelen ze wel angst, verdriet of woede. En kinderen zijn altijd loyaal naar hun ouders. Dus het is ook moeilijk om te weten of te voelen. Misschien weten kinderen ook niet waar ze terecht kunnen voor hulp. We moeten kinderen helpen bij het zelf herkennen en voelen van geweld. Ze helpen om iets te kunnen doen. In plaats van wachten en hopen dat iemand in de omgeving van het kind de kindermishandeling signaleert. We geven kinderen een stem.

Voor wie
Voor alle jonge kinderen.

Ontwikkeling
De eerste video van Blue is op YouTube meer dan 360.000 keer bekeken door 150.000 kinderen in de regio Hart van Brabant. Om leraren en andere professionals te attenderen op de video hebben we via Facebook een campagne uitgezet. Deze is meer dan 200.000 keer getoond aan 75.000 Facebookgebruikers die in het profiel past van ‘zorg professional’. De tweede video van Yellow heeft 104.870 kinderen bereikt en is 354.255 keer bekeken op YouTube kanalen als MeisjeDjaila, Bibi en The Voice Kids. Tegelijkertijd zijn 50.065 professionals bereikt en is de video door hen 185.336 keer bekeken.

Nog steeds groeit gemiddeld één kind in iedere schoolklas op in een onveilige situatie. Ze worden verwaarloosd, psychisch of fysiek mishandeld of hebben te maken met seksueel misbruik.

School is een van de plekken waar signalen opgevangen kunnen worden en het gesprek met kinderen kan plaatsvinden. Het is ook de aangewezen plek om met kinderen te werken aan hun sociale weerbaarheid. Zodat kinderen leren wat hun grenzen, wensen en rechten zijn en weten waar ze terecht kunnen als ze hulp nodig hebben. Hier hoort ook bij dat professionals signalen van onveiligheid herkennen en op zoek gaan naar de juiste hulp of ondersteuning. De Taskforce Kindermishandeling Hart van Brabant ontwikkelde samen met partners zoals GGD Hart voor Brabant, IMW Tilburg, Sterk Huis en Stichting Groei Veilig, een toolkit voor basisscholen. Met veel informatie én instrumenten om te praten met kinderen. En om te werken aan deskundigheidsbevordering bij professionals. Zie hier de leerlijn.

 

Meer projecten in gezondheid

gezondheid

12+

Gerealiseerd

Rap MEe

Met Rap MEe geeft Garage2020 de mogelijkheid aan jongeren om door middel van creatieve reflectie hun stem te laten horen, met de uitnodiging raps op te nemen in een ME-busje.

Bekijk project
gezondheid

6+

Ontwikkeling

Gripper

Gripper geeft kinderen in jeugdhulp grip op de interactie met volwassenen.

Bekijk project
gezondheid

16+

Ontwikkeling

Later!

Voor en met dak- & thuisloze jongeren ontwikkelen we een nieuw woonconcept dat verder gaat dan alleen een dak boven hun hoofd. Terug naar Eigenwaarde biedt ruimte voor zelfvertrouwen, eigenwaarde en persoonlijke ontwikkeling.

Bekijk project
Bekijk alle projecten

Contact

Partners