Ontwerptraject
Implementatietraject
Kinderen
Ontwerptraject
Implementatietraject
Kinderen
Blue en Yellow is een innovatie in de strijd tegen kindermishandeling, animatie’s die in beeld komen bij YouTube filmpjes die door kinderen bekeken worden. Zo is ‘Blue’ zelf slachtoffer van kindermishandeling en vertelt kinderen dat het niet oké is als iemand je pijn doet en dat er hulp is. Zo geeft Blue aan dat je kan praten met een volwassenen of bellen met de kindertelefoon.
Waarom
In de afgelopen jaren zijn er veel campagnes en initiatieven geweest die zich richten op het signaleren en melden van kindermishandeling door omstanders. Dat is hartstikke belangrijk, maar we kunnen kinderen misschien ook helpen om zelf aan te geven dat iemand hen pijn doet. Vaak weten kinderen niet dat het niet normaal is dat ze worden mishandeld of verwaarloosd, maar voelen ze wel angst, verdriet of woede. En kinderen zijn altijd loyaal naar hun ouders. Dus het is ook moeilijk om te weten of te voelen. Misschien weten kinderen ook niet waar ze terecht kunnen voor hulp. We moeten kinderen helpen bij het zelf herkennen en voelen van geweld. Ze helpen om iets te kunnen doen. In plaats van wachten en hopen dat iemand in de omgeving van het kind de kindermishandeling signaleert. We geven kinderen een stem.
Voor wie
Voor alle jonge kinderen.
Ontwikkeling
De eerste video van Blue is op YouTube meer dan 360.000 keer bekeken door 150.000 kinderen in de regio Hart van Brabant. Om leraren en andere professionals te attenderen op de video hebben we via Facebook een campagne uitgezet. Deze is meer dan 200.000 keer getoond aan 75.000 Facebookgebruikers die in het profiel past van ‘zorg professional’. De tweede video van Yellow heeft 104.870 kinderen bereikt en is 354.255 keer bekeken op YouTube kanalen als MeisjeDjaila, Bibi en The Voice Kids. Tegelijkertijd zijn 50.065 professionals bereikt en is de video door hen 185.336 keer bekeken.
Nog steeds groeit gemiddeld één kind in iedere schoolklas op in een onveilige situatie. Ze worden verwaarloosd, psychisch of fysiek mishandeld of hebben te maken met seksueel misbruik.
School is een van de plekken waar signalen opgevangen kunnen worden en het gesprek met kinderen kan plaatsvinden. Het is ook de aangewezen plek om met kinderen te werken aan hun sociale weerbaarheid. Zodat kinderen leren wat hun grenzen, wensen en rechten zijn en weten waar ze terecht kunnen als ze hulp nodig hebben. Hier hoort ook bij dat professionals signalen van onveiligheid herkennen en op zoek gaan naar de juiste hulp of ondersteuning. De Taskforce Kindermishandeling Hart van Brabant ontwikkelde samen met partners zoals GGD Hart voor Brabant, IMW Tilburg, Sterk Huis en Stichting Groei Veilig, een toolkit voor basisscholen. Met veel informatie én instrumenten om te praten met kinderen. En om te werken aan deskundigheidsbevordering bij professionals. Zie hier de leerlijn.
Ontwerptraject
Jongeren
Drugscriminaliteit onder jongeren lijkt op veel plekken steeds normaler te worden. IJmuiden Staat Op brengt lokale bewoners hiertegen in beweging. In deze schaalbare aanpak werken zij tijdens vijf ontwerpsessies in teams toe naar een concrete oplossing, die binnen hun eigen gemeente kan worden uitgevoerd.
Bekijk projectImplementatietraject
Jongeren
Met Zeggus ga je op een speelse manier met elkaar in gesprek over wat je vindt van gesprekken in het verleden, heden en toekomst. Zeggus is een spel voor twee spelers, dat helpt om het gesprek tussen jeugdigen en volwassenen te verbeteren. Je werkt samen aan het perfecte gesprek met elkaar. Feedback, maar dan 2.0.
Bekijk projectInnovatie mindset
Jongeren
In de JongerenGarage werken 12 jonge mensen aan de toekomst van de Jeugdhulp. Jongeren hebben de lead in dit ontwerpproces, en worden ondersteund door coaches van Garage2020 en experts uit het veld.
Bekijk project