Yuno

gezondheid relaties

16+

Onderzoek

Yuno

gezondheid relaties

16+

Onderzoek

Omgaan met stress door biofeedback

Yuno richt zich op het verminderen en bespreekbaar maken van stress. Met behulp van een biofeedback apparaat en een trainingsprogramma helpen we je om met stressvolle situaties om te gaan. Het biofeedback apparaat maakt jou bewust van de momenten waarop jij stress ervaart.

Waarom
Bij sommige jongeren is er sprake van een verhoogd stressniveau of een verstoorde emotieregulatie. Dit zorgt ervoor dat deze jongeren de signalen van hun lichaam minder goed oppikken en/of er niet adequaat op reageren. De oplopende stress die daar het gevolg van is, kan onder andere leiden tot burn-out, psychische klachten en/of incidenten als gevolg van agressie of frustratie.

Iedereen krijgt af en toe te maken met een spannende situatie, een moeilijk gesprek of een opdracht die net buiten je comfort zone ligt. Dan ervaar je spanning. Gelukkig is dat heel normaal en gezond. Maar wat nou als die spanning aanhoudt? Of als je veel vaker spanning ervaart dan je lief is? En welk effect heeft die spanning eigenlijk op jouw contact met anderen? Veel mensen zijn niet goed in het tijdig opvangen van signalen van stress die het lichaam hen geeft. Een biofeedback apparaat helpt je om bewust te worden van stress door bijvoorbeeld je hartslag, huidgeleiding of ademhaling te meten. Yuno richt ze op de vraag: hoe kunnen we ons bewust worden van stress, deze verminderen en bespreekbaar maken?

“Ik had een heel pittig gesprek met een jongere. Op een gegeven moment ging ze schreeuwen, ze stopte niet en ik verhief ook mijn stem. Het apparaatje begon te trillen en ik werd me bewust van mijn spanning. Ik verlegde de focus naar mezelf en ging met mijn aandacht naar mijn ademhaling. Hierdoor kon ik weer rustig op de jongere reageren en stopte ze met schreeuwen. Dat was me anders niet gelukt.”
– Hulpverlener bij JeugdzorgPlus-instelling ‘De Koppeling’

Voor wie
In eerste instantie was Yuno gericht op hulpverleners. Op dit moment onderzoeken we hoe Yuno ingezet kan worden bij jongeren.

Ontwikkeling
Yuno is onderzocht bij hulpverleners van JeugdzorgPlus-instelling De Koppeling. Hieruit kwam naar voren dat deelnemers die de training inclusief het biofeedback apparaat ontvingen, zich meer bewust waren van hun stress en meer aandachtig zijn in het moment. Op dit moment testen we met hulpverleners en jongeren van Levvel, Blijf Groep, Triade Vitree, Altra en de Opvoedpoli verschillende biofeedback apparaten.

Het biofeedback apparaat dat wij gebruikten in Yuno wordt helaas niet meer geproduceerd. Op dit moment testen we verschillende biofeedback apparaten met jongeren en hulpverleners.

 

Meer projecten in gezondheid

gezondheid

12+

Gerealiseerd

Rap MEe

Met Rap MEe geeft Garage2020 de mogelijkheid aan jongeren om door middel van creatieve reflectie hun stem te laten horen, met de uitnodiging raps op te nemen in een ME-busje.

Bekijk project
gezondheid

16+

Onderzoek

Terug naar Eigenwaarde

Voor en met dak- & thuisloze jongeren ontwikkelen we een nieuw woonconcept dat verder gaat dan alleen een dak boven hun hoofd. Terug naar Eigenwaarde biedt ruimte voor zelfvertrouwen, eigenwaarde en persoonlijke ontwikkeling.

Bekijk project
gezondheid

12+

Gerealiseerd

Open Kaart

Open Kaart is een verrassend kaartspel waarmee jongeren of gezinsleden zichzelf en elkaar beter kennen. Door vragen over elkaar te beantwoorden leren ze zich in de ander in te leven en zich kwetsbaarder op te stellen. Zo worden onderlinge banden versterkt en weerbaarheid vergroot.

Bekijk project
Bekijk alle projecten

Meedoen aan dit project?

Hulpverleners en jongeren

Op dit moment testen we nieuwe biofeedback apparaten, dat doen we met verschillende zorginstellingen. Deelnemen aan deze tests kan nog steeds! Hulpverleners en jongeren die het leuk vinden om zo’n biofeedback apparaat met ons uit te proberen, kunnen contact opnemen met Eva.

Biofeedback bedrijven

We testen verschillende apparaten uit, immers willen we graag werken met het allerbeste systeem. We zijn daarom nog opzoek naar bedrijven die biofeedback apparaten maken waarmee stress kan worden gemeten.

Neem contact op

Partners