Yuno

gezondheid relaties

16+

Onderzoek

Yuno

gezondheid relaties

16+

Onderzoek

Omgaan met stress door biofeedback

Yuno richt zich op het verminderen en bespreekbaar maken van stress. Met behulp van een biofeedback apparaat en een trainingsprogramma helpen we je om met stressvolle situaties om te gaan. Het biofeedback apparaat maakt jou bewust van de momenten waarop jij stress ervaart.

Waarom
Bij sommige jongeren is er sprake van een verhoogd stressniveau of een verstoorde emotieregulatie. Dit zorgt ervoor dat deze jongeren de signalen van hun lichaam minder goed oppikken en/of er niet adequaat op reageren. De oplopende stress die daar het gevolg van is, kan onder andere leiden tot burn-out, psychische klachten en/of incidenten als gevolg van agressie of frustratie.

Iedereen krijgt af en toe te maken met een spannende situatie, een moeilijk gesprek of een opdracht die net buiten je comfort zone ligt. Dan ervaar je spanning. Gelukkig is dat heel normaal en gezond. Maar wat nou als die spanning aanhoudt? Of als je veel vaker spanning ervaart dan je lief is? En welk effect heeft die spanning eigenlijk op jouw contact met anderen? Veel mensen zijn niet goed in het tijdig opvangen van signalen van stress die het lichaam hen geeft. Een biofeedback apparaat helpt je om bewust te worden van stress door bijvoorbeeld je hartslag, huidgeleiding of ademhaling te meten. Yuno richt ze op de vraag: hoe kunnen we ons bewust worden van stress, deze verminderen en bespreekbaar maken?

“Ik had een heel pittig gesprek met een jongere. Op een gegeven moment ging ze schreeuwen, ze stopte niet en ik verhief ook mijn stem. Het apparaatje begon te trillen en ik werd me bewust van mijn spanning. Ik verlegde de focus naar mezelf en ging met mijn aandacht naar mijn ademhaling. Hierdoor kon ik weer rustig op de jongere reageren en stopte ze met schreeuwen. Dat was me anders niet gelukt.”
– Hulpverlener bij JeugdzorgPlus-instelling ‘De Koppeling’

Voor wie
Met Yuno richten we ons momenteel op professionals die werkzaam zijn in de Jeugdzorg Plus. Op de langere termijn willen we, met de lessen die we nu leren, onderzoeken of Yuno ook van toepassing kan zijn op jongeren.

Ontwikkeling
Het afgelopen jaar heeft Yuno in het teken gestaan van het testen van diverse biofeedback apparaten, om ons in de toekomst verder op te kunnen richten. Samen met Pluryn, Levvel en Via Jeugd werkt Garage2020 nu aan een doorontwikkeling van Sense-IT, een smartwatch applicatie die inzicht kan geven in spanningsniveau op basis van hartslag. In het laatste kwartaal van 2020 en eerste kwartaal van 2021 streven we, door middel van testen en samenwerken met onze doelgroep, een nieuwe versie van Sense-IT uit te brengen. Veel aandacht zal hierbij uitgaan naar een correcte inbedding van deze app, door middel van bijvoorbeeld een passende training. Deze wordt gelijktijdig ontwikkeld.

 

Meer projecten in gezondheid

gezondheid

12+

Gerealiseerd

Rap MEe

Met Rap MEe geeft Garage2020 de mogelijkheid aan jongeren om door middel van creatieve reflectie hun stem te laten horen, met de uitnodiging raps op te nemen in een ME-busje.

Bekijk project
gezondheid

6+

Ontwikkeling

Gripper

Gripper geeft kinderen in jeugdhulp grip op de interactie met volwassenen.

Bekijk project
gezondheid

16+

Ontwikkeling

Later!

Voor en met dak- & thuisloze jongeren ontwikkelen we een nieuw woonconcept dat verder gaat dan alleen een dak boven hun hoofd. Terug naar Eigenwaarde biedt ruimte voor zelfvertrouwen, eigenwaarde en persoonlijke ontwikkeling.

Bekijk project
Bekijk alle projecten

Meedoen aan dit project?

Biofeedback bedrijven

We testen verschillende apparaten uit, immers willen we graag werken met het allerbeste systeem. We zijn daarom nog opzoek naar bedrijven die biofeedback apparaten maken waarmee stress kan worden gemeten.

Neem contact op

Partners