Welk effect heeft jouw spanning op anderen?

Iedereen krijgt af en toe te maken met een spannende situatie, een moeilijk gesprek of een opdracht die net buiten je comfort zone ligt. En dan ervaar je spanning. Gelukkig is dat heel normaal en gezond. Maar wat nou als die spanning aanhoudt? Of als je veel vaker spanning ervaart dan je lief is? En welk effect heeft die spanning eigenlijk op jouw contact met anderen?

Biofeedback ontvangen en er iets mee doen: dat kan jij ook!

 

 De deelnemers aan project Yuno dragen een sensor, genaamd de Spire, die hun ademhaling meet. Als de ademhaling versnelt door spanning in je lichaam, geeft de sensor een trilling. Dat noemen we ook wel: biofeedback. Het externe signaal, de trilling, maakt je bewust dat je spanning ervaart. En nog belangrijker: op dat moment krijg je de mogelijkheid om je spanning aan te pakken. Door ademhalingsoefeningen maak je jezelf rustiger.

Eerst dacht ik… die Spire klopt niet, hij trilt zo vaak, ik ben gewoon een mail aan te schrijven, zo spannend is dat niet. Maar toen ik erover na ging denken, realiseerde ik me dat ik best gespannen aan het schrijven was. Ik dacht na over mogelijke spelfouten en wat ik schreef of dat wel oké was en hoe dit door anderen ontvangen zou worden. Ik heb geleerd dat ik spanning kan hebben op momenten waar ik er eerder niet bij stil stond.
– Pedagogisch medewerker van de
Koppeling –

Medewerkers van de Koppeling delen hun ervaringen in Brandpunt+

Door de positieve ervaringen, tijdens en na de twee uitgebreide onderzoek rondes van het project in de Koppeling, is besloten om het trainingsprogramma Yuno aan alle medewerkers van de Koppeling aan te bieden.

Het doel van Yuno is om jongeren en begeleiders in de (gesloten) jeugdzorg te helpen meer controle over hun stress en frustratie te krijgen. Dit doel kan bereikt worden door technologische feedback te geven over stress tijdens het dagelijks leven, en dit vervolgens te koppelen aan concrete stappen in een persoonlijk actieplan. Op de lange termijn kan Yuno jongeren helpen om beter om te gaan met tegenslagen, en kan het een betere terugkeer in de maatschappij opleveren. Voor begeleiders kan Yuno zorgen voor stressvermindering tijdens hun dagelijkse werkzaamheden. Dat komt uiteindelijk weer ten goede aan de behandeling van jongeren en de gezondheid van de begeleider.

Image: Spire.com

“Ik had een heel pittig gesprek met een tiener. Op een gegeven moment ging ze schreeuwen, en ze stopte niet. De Spire begon te trillen, ik had veel spanning. Ik verlegde de focus naar mezelf en deed mijn ademhalingsoefeningen. Hierdoor werd mijn reactie veel rustiger en stopte ze met schreeuwen. Dat was me anders niet gelukt.”

– Jeugdzorg Plus specialist

Geïnteresseerd in wat het trainingsprogramma Yuno voor jouw organisatie kan betekenen?

Speciaal voor organisaties die medewerkers vanuit hun eigen kracht willen stimuleren om te gaan met (ont)spanning is het trainingsprogramma Yuno ontwikkeld.

In één maand tijd:

  • maak je kennis met biofeedback;
  • leer je aan de hand van biofeedback jouw eigen spanning en spanningsmomenten herkennen;
  • en exploreer je hoe je deze spanning zelf met ademhalingstechnieken beïnvloedt.

Hierbij word jij en je team begeleid door professionele en gecertificeerde trainers, coaches en acteurs. Bovendien ontvangt elke deelnemer twee maal een telefonisch persoonlijk gesprek over zijn of haar persoonlijke doelen ten aanzien van spanning.

Na het maandprogramma heeft het team handvatten om met spanning aan de slag te gaan en worden spanning en stress bespreekbaar(der).

Meer weten? E-mail Yuno@garage2020.nl en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Partners

Contact Persoon:

Matthijs Draijer 

matthijs.draijer@garage2020.nl