Uit klantreizen die we maakten met kwetsbare kinderen en jongeren bleek dat kinderen die het thuis zwaar hebben, vaak ook nog eens gepest worden op school. De klas werd door hen vaak ervaren als onveilig. Voor ons ontstond daarmee de uitdaging het thema pesten eens anders te bekijken! Grootste doorbraak hierin was accepteren dat een klas gevuld met leeftijdsgenoten misschien gewoonweg niet veilig is.

 

 

 

 

W e hebben ontdekt dat veel klassen in het basisonderwijs een onnatuurlijke sociale structuur hebben. Waarom? Omdat er allemaal kinderen van dezelfde leeftijd in zitten. Een leeftijds-homogene groep noemen we ook wel een horizontale groep. Een horizontale samenstelling blijkt helaas een voedingsbodem te zijn voor een gevecht om hiërarchie, vechten voor je plek, je onderscheiden van de rest. En  juist dat gegeven werkt pestgedrag in de hand en zorgt voor onveiligheid in de klas.

 

Het hele schoolsysteem veranderen is voorlopig niet haalbaar maar ook niet nodig! Wij hebben een oplossing bedacht die kort gezegd:

  • makkelijk te implementeren is
  • de veerkracht, weerbaarheid en relativeringsvermogen van kinderen vergroot
  • bijdraagt aan de ontwikkeling van 21 eeuwse vaardigheden
  • de sfeer in de hele school verbeterd

Hoe willen we dit voor elkaar krijgen? We voegen simpelweg een groep toe: De Verticale Groep. Een groep die heterogeen is van leeftijd. Ieder kind heeft naast zijn normale klas een andere groep waar hij/zij bij hoort waarin kinderen zitten uit de groepslagen 3 t/m 8 van de school. Het kind wordt hierdoor minder kwetsbaar doordat het in dezelfde schoolsituatie aan 2 verschillende groepen

deelneemt. Als je het in de ene groep lastig hebt, kun je in de andere groep steun vragen en krijgen. Ook kan je in een andere groep een nieuwe rol voor jezelf vinden. In de Verticale Groep is er minder competitie doordat er een natuurlijke hiërarchie is door de leeftijdsverschillen. Het positieve effect van de Verticale Groep zal door de hele school merkbaar zijn omdat kinderen elkaar leren kennen door de klassenlagen heen. De verticale groep komt elke week bij elkaar voor 1 of 2 uur onder leiding van een mentor en leent zich heel goed voor het ontwikkelen van de 21 eeuwse vaardigheden.

 

Op het digitale platform “de Verticale Groep” bieden we ondersteuning, praktische tips en methodieken aan die scholen kunnen gebruiken bij het op maat invoeren van Verticale Groepen op hun school. Scholen kunnen lid worden van het platform en gebruik maken van het online ondersteuningsportaal en de coaches.

 

Enthousiast geworden en wilt u meer weten over de Verticale Groep? Neem dan eens een kijkje op www.verticalegroep.nl

Wil uw school de verticale groep invoeren of wil u wil meehelpen om dit platform verder te ontwikkelen?

Neem dan contact op met Jacco via jacco@garage2020.nl