Jeugddelta

beleid

16+

Gerealiseerd

Jeugddelta

beleid

16+

Gerealiseerd

Snel zicht op het meest passende aanbod voor cliënten

Jeugddelta is een gebruiksvriendelijke zoekmachine. Het ondersteunt verwijzers en cliënten in het vinden van de juiste plek, ook in het voorveld. Jeugddelta vervangt niet het gesprek tussen hulpvrager en professional, maar ondersteunt dit door middel van een slimme toepassing. Zo kan de verwijzer zich focussen op het gesprek en geeft het systeem aan waar het meest passende aanbod is.

Waarom
Het vinden van de juiste hulp (doorverwijzen) in de Jeugdhulp verloopt niet goed. Ouders en jongeren hebben het idee ‘van het kastje naar de muur gestuurd’ te worden en overzicht ontbreekt. Wachtlijsten zijn niet inzichtelijk en door de hoge druk vinden er veel foute doorverwijzingen plaats. Huisartsen missen een volledig overzicht van kleine aanbieders en hebben geen idee wat Jeugd- en Opvoedhulp kan betekenen, laat staan wat er in het voorveld mogelijk is. Wijkteams geven aan tot wel 7 uur per week, per medewerker(!) te bellen naar de juiste plek.

Door het gesprek met de professional te laten bestaan, behouden we bij het gebruik van de zoekmachine het menselijke aspect. Tegelijkertijd vervangen we het onmenselijke door een compleet en gebruiksvriendelijk overzicht aan te bieden via de uitgebreide database. Zo verlichten we de druk op het systeem en geven we meteen duidelijkheid in het gesprek met de verwijzer. Door de focus op het voorveld te leggen, dragen we bij aan onze missie om hulp zo veel mogelijk te organiseren in de daadwerkelijke omgeving van de jongere.

“Wauw, alles is zo simpel en overzichtelijk”
-Medewerker Jeugd- & Gezinsteams

Voor wie
Jeugddelta is gemaakt voor verwijzers en jeugdhulpinstellingen in de regio Holland Rijnland. Ook voor gemeenten biedt Jeugddelta een overzicht van het aanbod en gebruik in de regio op het meest specifieke niveau.

Ontwikkeling
In eerste instantie is Jeugddelta een zoekmachine voor het vinden van de juiste hulp. Door gebruik wordt deze zoekmachine slimmer, waardoor we van aanbodgericht naar vraaggericht kunnen gaan werken. De zoekmachine houdt rekening met de wensen van jongeren en ouders (tijd, afstand, geld), maar laat ook zien dat niet alles mogelijk is. Samen met de verwijzer vullen jongeren Jeugddelta in, zodat zij na een gesprek realtime kunnen zien welk aanbod er passend én haalbaar is. Doordat de wachtlijsten actueel zijn, verschijnt er alleen aanbod dat ook daadwerkelijk beschikbaar is.

Momenteel is een uitgeklede versie van Jeugddelta in gebruik in de regio Holland Rijnland, zodat het in de Corona-periode al kan worden ingezet. Ondertussen zijn we het slimme aspect van deze zoekmachine aan het ontwikkelen.

 

Website Jeugddelta

 

Meer projecten in beleid

beleid

Gerealiseerd

ZieJeWel

ZieJeWel is een eenvoudig te gebruiken oplossing voor beeldbellen. De dienst is volledig veilig en privacyvriendelijk en daarom geschikt voor gesprekken met cliënten.

Bekijk project
beleid

Gerealiseerd

Blue Zones

Op zoek naar BlueZones in de jeugdhulp: een reeks onderzoeken waarin gezocht wordt naar gemeenten in Nederland waar sprake is van een opvallend jeugdhulpgebruik, en de redenen hierachter.

Bekijk project
beleid

12+

Onderzoek

We kick ASS!

We Kick ASS! is een persoonlijk online paspoort waarbij jongeren door verschillende mogelijkheden en initiatieven met betrekking tot talentontwikkeling worden begeleid.

Bekijk project
Bekijk alle projecten

Contact

Meedoen aan dit project?

Test regio’s

Om Jeugddelta verder te ontwikkelingen willen we het prototype verder testen. Daarvoor zoeken we regio’s die het prototype willen gebruiken en helpen met de doorontwikkelen.

Neem contact op

Partners