Dubio

gezondheid relaties

18+

Onderzoek

Dubio

gezondheid relaties

18+

Onderzoek

Dekselse dilemma’s over ouderschap

Dubio is een tool voor nieuwe ouders waarin ze dekselse dilemma’s voorgelegd krijgen over de fase waarin ze zich bevinden in het ouderschap. Door middel van grappige en uitdagende dilemma’s communiceren partners op een speelse wijze met elkaar over alle verwachtingen en ervaringen van de transitie van het partnerschap naar het ouderschap.

De ‘challenge’ die wij onszelf hebben gegeven luidt: Hoe kunnen we nieuwe ouders op een positieve en laagdrempelige wijze stimuleren om met elkaar in gesprek te gaan over het ouderschap.

Voor wie
Dubio wordt ontwikkeld voor nieuwe ouders (vanaf de zwangerschap t/m de 1e verjaardag van het eerste kind).

“We gingen nu ineens praten over dingen die zich dagelijks voordoen, maar waar we het eigenlijk nooit over hebben”
-Nina (29), kersverse ouder van eerste zoontje Daan

Ontwikkeling
We hebben een pilot gedraaid waarbij het concept van Dubio en het enthousiasme daarvoor zijn getest. Ook hebben we diverse onderzoeken afgerond in samenwerking met Hogeschool Leiden en Universiteit Leiden. Daarin keken we naar de transitie van het partnerschap naar ouderschap, communicatie van nieuwe ouders, en naar thema’s die spelen bij het ouderschap in deze fase. In samenwerking met Hogeschool Leiden ICT opleidingen is een start gemaakt met de ontwikkeling van Dubio als tool.

Er zijn 70 spannende dilemma’s vormgegeven in samenwerking met nieuwe ouders, relatietherapeuten, de GGD en 24baby.nl. Deze zijn door cartoonist Daniel Hentschel in beeld gebracht.

 

Meer projecten in relaties

relaties

6+

Gerealiseerd

Poco Loco

Poco Loco is een knotsgek spel waardoor kinderen spelenderwijs ervaren dat iedereen hulp nodig heeft, maar dat je dit niet altijd ziet. Door de ervaring in te zetten in een reguliere klas, verleggen we de aandacht van het individu naar de klas en bereiden we ze als groep voor op een betere samenleving.

Bekijk project
relaties

6+

Ontwikkeling

Gripper

Gripper geeft kinderen in jeugdhulp grip op de interactie met volwassenen.

Bekijk project
relaties

Gerealiseerd

Werving van pleegouders

Het ministerie van VWS vroeg ons om een analyse van het huidige wervingsproces van nieuwe pleegouders. De centrale vraag: “Hoe kunnen we de werving van potentiële pleegouders optimaliseren en zorgen dat er meer pleeggezinnen bijkomen?” In een rapport en visualisatie van het proces delen we onze bevindingen.

Bekijk project
Bekijk alle projecten

Contact

Meedoen aan dit project?

Ontwikkelpartner

We zoeken naar een ontwikkelpartner die met ons een testtool wil ontwikkelen en de pilot op wil zetten, waarmee wij het gebruik en de ervaring van deze tool onderzoeken. Deze kennis nemen we mee in de verdere ontwikkeling van het product en zo werken we samen aan een leuke en functionele tool die alle nieuwe ouders in Nederland bereikt!

Neem contact op

Partners