Happy Hall - Editie: De Kat is Kwijt

gezondheid relaties thuis

-6

6+

Gerealiseerd

Happy Hall - Editie: De Kat is Kwijt

gezondheid relaties thuis

-6

6+

Gerealiseerd

Educatief spel voor het hele gezin

De kat is kwijt is een educatief, interactief spel voor (pleeg)gezinnen. Het daagt uit om emoties te herkennen en ermee te leren omgaan. De kat is kwijt zet je aan het denken, zet aan tot actie en tot het maken van positieve verbindingen tussen gezinsleden.

Waarom
Sommige kinderen in Nederland kunnen door omstandigheden niet opgroeien in het huis van hun biologische ouders. In zo’n geval kan het kind in een pleeggezin of gezinshuis terecht komen. Een uithuisplaatsing is een traumatische ervaring. Wanneer de plaatsing in een pleeggezin of gezinshuis voortijdig wordt afgebroken (een breakdown), is dat een extra trauma. Dit willen we zo veel mogelijk voorkomen. Ons doel is daarom om de succesfactor van een plaatsing in een pleeggezin of gezinshuis te vergroten.

Het spel De kat is kwijt draagt bij aan het bespreekbaar maken van hoe het gaat met ieder gezinslid. Dit begint in de hal, een vaak onbenutte transitieruimte in huis. Hiervoor zijn verschillende speelse uitdagingen ontworpen, waarbij de fysieke leefomgeving bewust wordt betrokken. Uniek is de focus op het hele gezin, waardoor het mogelijk wordt om van en met elkaar te leren. De kat is kwijt ondersteunt de hechting van een kind in zijn nieuwe pleeggezin of gezinshuis, waardoor de kans op een breakdown kleiner wordt.

“Ik vind dat het spel handvatten geeft om de integratie van het kind te versoepelen. De kinderen vonden hem [gezinshuiskind] in het begin best een rare snuiter, en dat is ie ook nog steeds wel. Maar wel ónze rare snuiter. ”
-Gezinshuishouder

Voor wie
Het spel is op maat gemaakt voor pleeggezinnen en gezinshuizen. Het kan ook breder worden ingezet bij alle gezinnen waarin een bepaalde problematiek speelt en/of een uithuisplaatsing aan de orde is. Jeugdhulporganisaties of goede doelen kunnen De kat is kwijt aanschaffen om deze gezinnen te ondersteunen.

Ontwikkeling
In samenwerking met Echter Ontwerp, Muzus en Levvel werkten we aan een ontwerpend onderzoek met het eerder ontwikkelde concept Happy Hall. Happy Hall richtte zich op het vergroten van de succesfactor van een plaatsing in een pleeggezin of gezinshuis. Het werd getest in twee pilots met 17 gezinnen, waarvan 5 gezinshuizen en 4 pleeggezinnen. In totaal hebben 47 kinderen en 31 volwassenen het spel in de testfase gespeeld. Hieruit is de spelinterventie De Kat is Kwijt ontstaan. De kat is kwijt is nu klaar om geproduceerd te worden.

Tijdens de Corona-crisis hebben we een speciale ‘Do It Together’-editie gemaakt die voor iedereen gratis toegankelijk en te gebruiken is.

 

Do It Together

 

 

 

Meer projecten in gezondheid

gezondheid

12+

Gerealiseerd

Rap MEe

Met Rap MEe geeft Garage2020 de mogelijkheid aan jongeren om door middel van creatieve reflectie hun stem te laten horen, met de uitnodiging raps op te nemen in een ME-busje.

Bekijk project
gezondheid

6+

Ontwikkeling

Gripper

Gripper geeft kinderen in jeugdhulp grip op de interactie met volwassenen.

Bekijk project
gezondheid

16+

Ontwikkeling

Later!

Voor en met dak- & thuisloze jongeren ontwikkelen we een nieuw woonconcept dat verder gaat dan alleen een dak boven hun hoofd. Terug naar Eigenwaarde biedt ruimte voor zelfvertrouwen, eigenwaarde en persoonlijke ontwikkeling.

Bekijk project
Bekijk alle projecten

Meedoen aan dit project?

Jeugdhulporganisaties, gemeenten en goede doelen

We zijn op zoek naar organisaties zoals jeugdhulporganisaties, gemeenten of goede doelen die De kat is kwijt willen inzetten en aanbieden aan (pleeg)gezinnen en gezinshuizen. De komende maanden presenteren we de resultaten van de recente pilot, en zoeken naar mogelijkheden om verder te ontwikkelen.

Neem contact op

Partners