Blue

gezondheid thuis

6+

Gerealiseerd

Blue

gezondheid thuis

6+

Gerealiseerd

Hoe weet je als kind of je mishandeld wordt?

Blue is een innovatie in de strijd tegen kindermishandeling, een animatie die in beeld komt bij YouTube filmpjes die door kinderen gekeken worden. De avatar ‘Blue’ is zelf slachtoffer van kindermishandeling en vertelt kinderen dat het niet oké is als iemand je pijn doet en dat er hulp is. Zo geeft Blue aan dat je kan praten met een volwassenen of bellen met de kindertelefoon.

Waarom
In de afgelopen jaren zijn er veel campagnes en initiatieven geweest die zich richten op het signaleren en melden van kindermishandeling door omstanders. Dat is hartstikke belangrijk, maar we kunnen kinderen misschien ook helpen om zelf aan te geven dat iemand hen pijn doet. Vaak weten kinderen niet dat het niet normaal is dat ze worden mishandeld of verwaarloosd, maar voelen ze wel angst, verdriet of woede. En kinderen zijn altijd loyaal naar hun ouders. Dus het is ook moeilijk om te weten of te voelen.  Misschien weten kinderen ook niet waar ze terecht kunnen voor hulp. We moeten kinderen helpen bij het zelf herkennen en voelen van geweld. Ze helpen om iets te kunnen doen. In plaats van wachten en hopen dat iemand in de omgeving van het kind de kindermishandeling signaleert. We geven kinderen een stem.

Voor wie
Voor alle jonge kinderen.

Ontwikkeling
Het idee is ontstaan tijdens een hackathon van Garage2020 in het kader van SamenToekomstMaken in het voorjaar van 2019. De campagne is ontwikkeld door een samenwerking met Regionale Taskforce Kindermishandeling, Sterk Huis, Gemeente Tilburg en Samen Toekomst Maken. Deze campagne is in 2019 gelanceerd. De eerste video van Blue is op YouTube meer dan 360.000 keer bekeken door 150.000 kinderen in de regio Hart van Brabant. Om leraren en andere professionals te attenderen op de video hebben we via Facebook een campagne uitgezet. Deze is meer dan 200.000 keer getoond aan 75.000 Facebookgebruikers die in het profiel past van ‘zorgprofessional’.

Op dit moment ontwikkelen we een tweede video: Yellow. In deze video staat het thema ‘scheiding’ centraal. Yellow is slachtoffer van een complexe scheiding. Haar ouders maken constant ruzie waarbij het geregeld uit de hand loopt. Voor deze video streven we ernaar een groter bereik te creëren. De eerste animatie is vooral uitgerold in de regio Hart van Brabant, gezien de financiering vanuit het Regionale Taskforce Kindermishandeling. Onze ambitie is dat we met de video alle kinderen in Nederland kunnen bereiken, nadat de geleerde lessen zijn verwerkt in de nieuwe animatie.

 

Meer projecten in gezondheid

gezondheid

12+

Gerealiseerd

Rap MEe

Met Rap MEe geeft Garage2020 de mogelijkheid aan jongeren om door middel van creatieve reflectie hun stem te laten horen, met de uitnodiging raps op te nemen in een ME-busje.

Bekijk project
gezondheid

6+

Ontwikkeling

Gripper

Gripper geeft kinderen in jeugdhulp grip op de interactie met volwassenen.

Bekijk project
gezondheid

16+

Onderzoek

Terug naar Eigenwaarde

Voor en met dak- & thuisloze jongeren ontwikkelen we een nieuw woonconcept dat verder gaat dan alleen een dak boven hun hoofd. Terug naar Eigenwaarde biedt ruimte voor zelfvertrouwen, eigenwaarde en persoonlijke ontwikkeling.

Bekijk project
Bekijk alle projecten

Contact

Partners