Blue Zones

beleid

Gerealiseerd

Blue Zones

beleid

Gerealiseerd

In welke gemeenten wordt jeugdhulp opvallend gebruikt?

Op zoek naar BlueZones in de jeugdhulp: een reeks onderzoeken waarin gezocht wordt naar gemeenten in Nederland waar sprake is van een opvallend jeugdhulpgebruik, en de redenen hierachter.

Waarom

Inwoners van het dorpje Silanus op Sardinië leven langer, gezonder en gelukkiger. Dit komt door hun wijze van eten, de dagelijkse routine, de waarde die ze hechten aan relaties met de mensen om hen heen en hun kijk op het leven. Dat ontdekten onderzoekers in 2004. Op de landkaart omcirkelden zij dit demografische gebied met een blauwe stift en noemden het een BlueZone. National Geographic startte vervolgens een wereldwijd onderzoek om meer BlueZones te identificeren. Afgebakende gebieden ter grootte van een gemeente waar mensen lang, gezond en gelukkig leven.

In 2018 vroeg het ministerie van VWS aan Garage2020 om inzicht te verkrijgen in het al dan niet bestaan van BlueZones binnen de jeugdhulp. Een eerste stap werd gezet om met behulp van data-analyse potentiële BlueZones aan te wijzen en binnen deze gemeenten kwalitatief onderzoek uit te voeren om te bepalen of er sprake is van een BlueZone. Het overkoepelende doel hiervan is meer leren over waarom jeugdhulpgebruik verschilt tussen gemeenten en hoe dit eventueel positief te beïnvloeden is.

Voor wie
Het onderzoek BlueZones werd gedaan in opdracht van het VWS en biedt inzicht voor onder andere beleidsmakers en geïnteresseerde jeugdhulpinstellingen.

Ontwikkeling

Door gebruik te maken van data-analyse zijn gemeenten geïdentificeerd die een opvallend jeugdhulpgebruik hebben. Dit kan zowel hoger of lager dan het landelijk gemiddelde of de statistische verwachting zijn. Binnen deze gemeenten is vervolgens uitgebreid kwalitatief onderzoek gedaan. Hier is voor gekozen om een beter beeld te krijgen bij de cijfers, te zoeken naar verklaringen hiervoor en nieuwe lessen te leren over inrichting van jeugdhulp.

In 2019 werd het rapport “Op zoek naar BlueZones in de jeugdhulp” gepubliceerd, welke aanleiding heeft gegeven tot een vervolgopdracht van VWS. Momenteel wordt dit vervolgonderzoek uitgevoerd. De resultaten hiervan worden eind 2020 gepubliceerd.

 

Download rapport

 

Meer projecten in beleid

beleid

Gerealiseerd

ZieJeWel

ZieJeWel is een eenvoudig te gebruiken oplossing voor beeldbellen. De dienst is volledig veilig en privacyvriendelijk en daarom geschikt voor gesprekken met cliënten.

Bekijk project
beleid

12+

Onderzoek

We kick ASS!

We Kick ASS! is een persoonlijk online paspoort waarbij jongeren door verschillende mogelijkheden en initiatieven met betrekking tot talentontwikkeling worden begeleid.

Bekijk project
beleid

16+

Gerealiseerd

Jeugddelta

Jeugddelta is een gebruiksvriendelijke zoekmachine, die verwijzers en cliënten ondersteunt in het vinden van de juiste plek, ook in het voorveld. Zo kan de verwijzer zich focussen op het gesprek en geeft het systeem aan waar het meest passende aanbod is.

Bekijk project
Bekijk alle projecten

Contact

Meedoen aan dit project?

Vervolgonderzoek

De BlueZones onderzoeken hebben laten zien dat er nog veel te ontdekken en onderzoeken valt. Werk je bijvoorbeeld voor een onderzoeksbureau, journalistiek platform, onderwijsinstelling of juist een heel ander soort organisatie en heb je interesse in vervolgonderzoek? Neem dan contact op!

Neem contact op

Partners