Klassenboekje

Community building in het Basisonderwijs

Ouders hebben het druk, dat is niet nieuw. Wat wel nieuw is, is dat ouders het drukker dan ooit hebben. De afgelopen 40 jaar zijn steeds meer ouders allebei gaan werken. Gezinnen voeden kinderen op in een maatschappij waarin alles kan en mogelijk is, en waarin alles móet. Naast blokfluitjes, judo, theaterschool, zwemles, scouting, voetbal spelen er nog tal van uitdagingen rondom de opvoeding; thema’s zoals Gezond Eten, Hoe ga je om met Televisie & Smartphones, Verantwoord Financieel Opvoeden, en nog veel meer. Voor gezinnen in een kwetsbare situatie of gezinnen waar problematiek speelt is het vaak onmogelijk om alle balletjes in de lucht te houden. Eén van de belangrijkste oorzaken is een beperkt of het geheel ontbreken van een netwerk: ze moeten het allemaal alleen doen. De meest voor de hand liggende oplossing? Dat hoeft niet.

In de eerste jaren van de basisschool komen kinderen en ouders in aanraking met een enorm potentieel netwerk: andere ouders en gezinnen in de klas. Alle gezinnen hebben kinderen in dezelfde leeftijdsfase en stoeien met dezelfde vraagstukken. Zowel gezins-organisatorisch als opvoedthema’s kunnen ouders gemakkelijker samen aangaan: want wanneer het even tegen zit, wat is er dan fijner en makkelijker dan wanneer ouders elkaar helpen?

Met het Klassenboekje – het vriendenboekje voor gezinnen – zorgen we dat ouders snel en gemakkelijk met elkaar in contact komen. We scheppen de voorwaarden om een gezin te laten landen is het netwerk van andere gezinnen, zodat er een community waarin ouders elkaar leren kennen en elkaar kunnen helpen wanneer het even tegen zit.

 

Wat hebben wij nodig om dit concept verder te brengen?

  • We zijn op zoek naar klassen van groep 1, die met ons het concept willen testen en verbeteren!

 

 

 

Dit project wordt ontwikkeld in Garage2020 Leiden. Voor meer informatie of vragen, neem contact op via Rudolf@Garage2020.nl