Samen beter innoveren!

“Ben jij een baas?” Vraagt @egerrit aan Luna. “Ja.ik.ben.een.baas”. Antwoordt de robot. “Heb.jij.een.huisdier?” Vraagt Luna terug. @egerrit filmt ondertussen het gesprek met de robot. Hij is deze week begonnen met vloggen en neemt al zijn kijkers mee op deze reis door de toekomst van de jeugdzorg. Achter mij zet een collega van de Bascule de Virtual Reality-bril af: “Wow, wat heftig! Je zit meteen midden in de situatie, je voelt die spanning”.

Ik ben op het minifestival van Garage 2020 in Pakhuis de Zwijger met als onderwerp ‘eHealth in de Jeugdzorg’. Wat een mooi moment om kennis te maken met mijn nieuwe werkomgeving. Nu de bestuurlijke fusie een feit is gaan de Bascule en Spirit ook op het gebied van eHealth en innovatie intensiever met elkaar samenwerken. Ik ga namens de Bascule voor twee dagen in de week aan de slag binnen de Garage 2020 om ook op dit gebied een brug te bouwen tussen de jeugdhulp en ggz. Zo nemen we vraagstukken vanuit de zorg mee naar de Garage zoals: Op welke manier kunnen we bij onze belastte gezinnen de sfeer in huis op een positieve manier beïnvloeden? Wat kunnen we met behulp van technologische hulpmiddelen creëren zodat jongeren zich bewust worden van hun eigen emotie en dat ze het gevoel geeft hier zelf invloed op uit te oefenen? Hoe zouden robots in de toekomst bij kunnen dragen aan het leveren van goede zorg?

Door de verbinding met Garage 2020 kunnen we oplossingen die bij deze vragen gecreëerd worden ook direct toepassen in de zorg. In samenwerking met de kinderen, jongeren, ouders en zorgverleners kunnen we de oplossingen nog beter passend maken.

Tijdens de avond ontstaat er een mooi gesprek tussen de aanwezigen. Ouders, ervaringsdeskundigen, zorgverleners, medewerkers van het ministerie van VWS en de gemeente Amsterdam zijn het met elkaar eens dat de technologie een hoop mogelijkheden biedt. Ook moeten we ook met elkaar waken voor het juiste gebruik hiervan. Door samen te werken, te delen met elkaar, dragen we gezamenlijk de verantwoordelijkheid voor verandering en innovatie in de jeugdhulp.

Aan het eind van de avond ben ik game over, ik neem mijn extra bagage mee naar huis en check uit. Ik klik op de groene lachende smiley op het apparaat bij de uitgang waarmee ik aangeef dat het een topavond was.

“Samen.beter.innoveren”. Roept Luna me bij de deur na. Ik loop met een grote smile op mijn gezicht de deur uit.

Dag Luna! Tot snel!

-Kaya Stok

You may also like