‘In jeugdzorg moet je apps niet nodeloos ingewikkeld maken’

Originally posted in: Het Financieele Dagblad

Met design thinking, VR en andere ingrediënten uit de tech-wereld wil de Amsterdamse zorgorganisatie Spirit de jeugdhulp flink opschudden. Een gesprek met bestuurder Mariënne Verhoef. ‘De kinderen van nu zijn de klanten en werknemers van morgen. Bedrijven hebben er dus belang bij dat het goed met ze gaat.’

Read More

Samen beter innoveren!

“Ben jij een baas?” Vraagt @egerrit aan Luna. “Ja.ik.ben.een.baas”. Antwoordt de robot. “Heb.jij.een.huisdier?” Vraagt Luna terug. @egerrit filmt ondertussen het gesprek met de robot. Hij is deze week begonnen met vloggen en neemt al zijn kijkers mee op deze reis door de toekomst van de jeugdzorg. Achter mij zet een collega van de Bascule de Virtual Reality-bril af: “Wow, wat heftig! Je zit meteen midden in de situatie, je voelt die spanning”.

Ik ben op het minifestival van Garage 2020 in Pakhuis de Zwijger met als onderwerp ‘eHealth in de Jeugdzorg’. Wat een mooi moment om kennis te maken met mijn nieuwe werkomgeving. Nu de bestuurlijke fusie een feit is gaan de Bascule en Spirit ook op het gebied van eHealth en innovatie intensiever met elkaar samenwerken. Ik ga namens de Bascule voor twee dagen in de week aan de slag binnen de Garage 2020 om ook op dit gebied een brug te bouwen tussen de jeugdhulp en ggz. Zo nemen we vraagstukken vanuit de zorg mee naar de Garage zoals: Op welke manier kunnen we bij onze belastte gezinnen de sfeer in huis op een positieve manier beïnvloeden? Wat kunnen we met behulp van technologische hulpmiddelen creëren zodat jongeren zich bewust worden van hun eigen emotie en dat ze het gevoel geeft hier zelf invloed op uit te oefenen? Hoe zouden robots in de toekomst bij kunnen dragen aan het leveren van goede zorg?

Door de verbinding met Garage 2020 kunnen we oplossingen die bij deze vragen gecreëerd worden ook direct toepassen in de zorg. In samenwerking met de kinderen, jongeren, ouders en zorgverleners kunnen we de oplossingen nog beter passend maken.

Tijdens de avond ontstaat er een mooi gesprek tussen de aanwezigen. Ouders, ervaringsdeskundigen, zorgverleners, medewerkers van het ministerie van VWS en de gemeente Amsterdam zijn het met elkaar eens dat de technologie een hoop mogelijkheden biedt. Ook moeten we ook met elkaar waken voor het juiste gebruik hiervan. Door samen te werken, te delen met elkaar, dragen we gezamenlijk de verantwoordelijkheid voor verandering en innovatie in de jeugdhulp.

Aan het eind van de avond ben ik game over, ik neem mijn extra bagage mee naar huis en check uit. Ik klik op de groene lachende smiley op het apparaat bij de uitgang waarmee ik aangeef dat het een topavond was.

“Samen.beter.innoveren”. Roept Luna me bij de deur na. Ik loop met een grote smile op mijn gezicht de deur uit.

Dag Luna! Tot snel!

-Kaya Stok

Radicale en waarde gedreven innovatie door co-creatie!

Overheid en bedrijfsleven moeten handen ineenslaan

Radicaal en waarde gedreven innoveren, kan Garage2020 niet alleen. Als Garage2020 bieden we het platform en geven we inzicht in de meest urgente vraagstukken. Maar we kunnen het niet alleen, het draait om co-creatie. Innovatie van de jeugdhulp is een verantwoordelijkheid van ons allemaal. Van overheid èn bedrijfsleven. Om echt een verschil te maken hebben we elkaar nodig. De jeugd van vandaag zijn immers de burgers, klanten en werknemers van morgen. Daarom organiseerden Garage2020 op 21 november een speciaal partnerevent waar organisaties, met hele verschillende achtergronden, met elkaar in gesprek gingen over de gezamenlijke verantwoordelijkheid die we hebben voor de jeugd van de toekomst.

Read More

Leren omgaan met stress door bio-feedback

Agressie is vaak een uiting van stress. Jongeren voelen zich erna vaak schuldig. Zij hebben spijt en moeten het ‘trauma’ verwerken. Hebben jongeren hun stress beter onder controle, dan kunnen zij voorkomen dat situaties uit de hand lopen. Met het project Yuno wordt de bewustwording van stress gestimuleerd. In april is een pilot gestart met medewerkers van de Koppeling, later in het proces zullen ook jongeren meedoen.

Read More
Pagina 1 van 212