SOEMVA is een vrolijk, interactief en fantasievol spel voor ouder en kind dat de ontwikkeling van de sociaal emotionele vaardigheden van (4 jarige) kinderen versterkt.

 

 

 

Het ‘soemva maakt mee’, verhalenboek

 

 

 

 

Het spel bestaat uit 3 onderdelen die om en om, binnen een paar minuten, per dag gespeeld kunnen worden op het moment dat het de ouder goed uitkomt!

 

Omdat het spel altijd samen gespeeld wordt heeft het ook nog eens een positief effect op de relatie tussen ouder en kind! En wellicht ook op de sociaal emotionele vaardigheden van de ouders!

 

50 Rotterdamse ouders van vierjarigen gaan nu mee doen aan onze 40 dagen SOEMVA Challenge. Dus 40 dagen lang, steeds een paar minuten, om en om 1 van de 3 spelletjes doen met hun kind. Om te ontdekken of het door ons bedachte spel ook echt werkt mogen we mee doen in het CIKEO onderzoek van Erasmus MC. Dat onderzoek gaat meten wat het effect is van het spelen van SOEMVA (dat betekent dat ouders twee keer een vragenlijst in moeten vullen, 1 voor het spelen en 1 een jaar later).

 

Met het spel willen we de ontwikkeling van de sociaal emotionele vaardigheden van 4 jarigen stimuleren. Sociaal emotionele vaardigheden blijken namelijk de belangrijkste beschermende factor voor kinderen. Als deze goed ontwikkeld worden is het kind minder gevoelig voor problemen in zijn/haar leven. En zal dus minder snel jeugdzorg nodig hebben! Dit is dus bij uitstek een middel om jeugdzorg overbodig te maken.

 

Ons ontwerp is simpel en makkelijk te integreren in het leven van ouders en kinderen. Het is de bedoeling dat SOEMVA spelen net zo normaal wordt als voorlezen, ik zie ik zie wat jij niet ziet spelen en een toetje eten. Hierdoor hebben we in de toekomst sociaal emotioneel sterkere kinderen, tieners en volwassenen. Wat SOEMVA krachtig maakt is de eenvoud, dat het niet fout kan gaan, dat het niet lang duurt, dat het beeldend erg aanspreekt en omdat het gericht is op de interactie tussen ouder en kind!

 

Op dit moment zijn ongeveer 20 gezinnen gestart met SOEMVA. De overige 30 gezinnen zijn we druk aan het werven. Het gaat niet zo snel als we zouden willen. Dat komt vooral ook doordat ouders eerst de vragenlijst moeten invullen voor het CIKEO onderzoek. Maar we werven noest verder en het onderzoek is belangrijk want dan hebben we straks bewijs dat ons spel doet wat het beloofd!

Meer weten?

Neem contact op met Josje via josje@garage2020.nl