Stel, je bent net ouder geworden. Dan komt er een hoop op je af; hoe weet je hoe je het beste voor je kindje kunt zorgen? Hoe je een luier verschoont? Wat een baby wel en niet mag eten? En hoe zorg je voor een goede emotionele band met je baby? Voor alle ouders kan de nieuwheid van het ouderschap spannend zijn, echter is deze periode voor sommige ouders nog net een stapje lastiger.

We hebben het hier over mensen met een IQ onder de 85, een groep die meestal wordt aangeduid als verstandelijk of licht verstandelijk beperkt. Naar schatting 10 tot 15% van de Nederlandse ouders valt in deze groep, de helft van hen heeft moeite met het aangaan van sociale relaties.

Dat mensen een beperking hebben, wil niet zeggen dat ze niet in staat zijn om hun kind goed op te voeden. Wel hebben deze ouders extra hulp nodig met die opvoeding, en hebben ze vaak veel praktische vragen over het ouderschap. Ze durven deze vaak echter niet te stellen, omdat ze bang zijn dat hun kind bijvoorbeeld uit huis geplaatst wordt door hun onkunnen, of omdat dat mensen ze niet serieus nemen. Voor deze groep, meer nog dan iedere andere, is extra ondersteuning bij de opvoeding van het kind in die eerste maanden van groot belang.

De KIT is een interactief thuishulpsysteem, dat licht verstandelijk beperkte (LVB) ouders assisteert bij het verzorgen van hun baby in de eerste paar maanden. De KIT is een interactieve robot met een scherm op de bovenkant. Door middel van spraak- en peer-to-peer videoboodschappen, assisteert het systeem deze ouders wanneer het een keertje niet goed gaat, of als ze een extra hand om te helpen nodig hebben.

Het systeem herkent dus als het ware situaties waarin een probleem ontstaat, of de ouder niet accuraat reageert op het kind en assisteert hierin gelijk. Ook kan de ouder zelf vragen stellen en filmpjes terugkijken op het scherm wanneer hij of zij wil.

De KIT biedt toegankelijke, duidelijke en eenvoudige informatie. Zo kunnen problemen voorkomen en vermeden worden en kunnen alle kinderen genieten van een fijne jeugd, waarin ze niets tekort komen. Als ouder sta je er met de KIT niet alleen voor.

 

Heeft u interesse in of vragen over dit project? Neem dan contact op met jacco@garage2020.nl