Dinsdag 28 november 2017

Deze bijeenkomst heeft er een doorontwikkeling plaatsgevonden om ideeën te vormen waarover een Garage2020 project zou kunnen gaan. De uitkomst van deze bijeenkomst is dat er twee onderwerpen zijn waar we op in zouden kunnen spelen. ‘De belangrijke ander’ en ‘stabiele positieve gezinssituaties’.

De belangrijke ander:
Veel jongeren hebben een belangrijke ander. Een buur, een familielid, een goede kennis of noem maar op ten tijde als ze het moeilijk hebben. Deze kan hun bijstaan in een moeilijk periode. Grofweg 90 % van deze jongeren heeft dus een belangrijke ander in Nederland. Voor een groep van grofweg 10% is er niet zo snel belangrijke ander in te schakelen. En grofweg 2,5% van die 10% heeft helemaal geen netwerk en kan dus niemand inschakelen. Dit kan zijn door armoede, door dat een tiener zwanger is geworden en geen netwerk heeft, door scheiding, door sociale emotionele problemen laag iq etc.

Kunnen wij er voor zorgen dat deze ander gezien wordt. Kunnen deze jongeren gebruik maken van dezelfde kansen als jongeren die wel een belangrijke ander hebben?

Stabiele positieve gezinssituaties:
Wat zijn überhaupt positieve stabiele gezinssituaties. Als mijn kinderen uit logeren gaan zien ze dat het in het andere gezin er anders aan toe gaat. Maar wat is in deze normaal en kunnen kinderen het inzicht krijgen wat normaal is? En als het niet normaal is, waar kan je de terecht met je hulpvraag? In de praktijk blijkt dat er toch best nog wel een drempel ligt om hulp te zoeken bij bijvoorbeeld een wijkteam. Is een buurtouder dan een oplossing? Of moet je koffiemomenten in het buurthuis organiseren? Hoe kan je signaleren dat er iets niet normaal is (zelfsignalering). Hoe kun je dat aanpakken zonder loyaliteit conflict? Deze initiatieven worden in de volgende bijeenkomst doorontwikkeld.