Hoe een jongen van 13jr. Spirit helpt

We leven in een bijzonder tijdperk. Virtual Reality kan ingezet worden voor behandeling,, training en ontspanning. Bij Garage2020 lagen al een tijdje een paar hele toffe VR-sets. Net als met elke computer moet je er wel eerst iets opzetten voordat je ermee aan de slag kunt.

Dat is minder makkelijk dan je denkt. Gelukkig is er de ‘durftevragen’ uitvinding. Ik plaatste een oproepje op Facebook in een soort denktank-platform en kreeg binnen een paar uur hele waardevolle reacties waaronder deze van Karina:

 

Kijk, daar hou ik van. Duidelijke taal. Het vervolg verliep al even soepel. Ik ontdekte dat Denneth een 13-jarige jongen is die mega-veel verstand heeft van VR en andere technieken. Hij is hoogbegaafd, autistisch en dol op virtuele uitdagingen.

De volgende dag reed ik met drie VR-sets naar het ouderlijk huis van Denneth in Hilversum.

Ik had mijn auto nog niet geparkeerd of ik keek in de ogen van een frisse jonge knul van 13, die zich met uitgestoken hand resoluut voorstelde “ Denneth!”

 

Mijn vooroordelen over omgevingen voor mensen met autisme werden de kop in gedrukt. Het huis, vol boeken, technische apparatuur, een tweeling onder een dekentje op de bank (allebei tegelijk ziek!), en een zojuist geopereerde hond in een mandje. Niet bepaald prikkelarm maar o, zo gezellig. Of ik koffie wil met zelf gebakken cake.

Denneth luisterde geduldig naar mijn verhaal over Spirit. Op een bepaald moment leek hij even afgeleid. ‘

‘Wil je nu naar de VR-sets kijken?’ vroeg ik.
Hij antwoordde: ‘Ik vind het super interessant wat u vertelt!’.

Zo. Dat was duidelijk. Een bevlogen type, deze jongeman. Hij is inmiddels volop aan de slag met downloaden van alles wat er nodig is om de sets goed te kunnen gaan gebruiken bij ‘De Koppeling’. Daar zullen ze als eerste worden ingezet.

Als we afscheid nemen heeft iedereen een grote glimlach op zijn gezicht, en die is de hele dag niet meer van mijn gezicht gegaan.

O, ja hij komt volgende week met zijn moeder de VR-sets bij Spirit bezorgen en gelijk een kleine workshop geven. “Zal ik dan gelijk een website maken met alle uitleg, en FAQ, wel zo handig”

Lichtelijk overwelmd door dit ondernemende typen, neem ik nog een slok koffie en een hap van mijn cake.

Denneth wil verder graag helpen om zoveel mogelijk medewerkers een VR-ervaring te bezorgen. Er ligt al een heel klein plannetje om dat te realiseren.

Tipje van de sluier?

Ok, als alles goed gaat komt Denneth deze zomer een aantal keer naar Spirit zodat iedereen de kans krijgt deze unieke VR-ervaring te ontdekken. En om meteen maar alles te delen, Denneth’s droom is om zelf een VR-bril te kopen. Een nogal grote investering maar jullie kunnen hem daarbij helpen tijdens de VR-ervaring een kleine donatie te doen! Hoe tof is dat! Dus zie je deze zomer bij Spirit een vrolijke jongen met een grote glimlach op zijn gezicht, dikke kans dat dat Denneth is.

Goed, het kon niet anders dan dat het VR-verhaal een vervolg zou krijgen. Vanochtend was Denneth, samen met zijn moeder op de Fred Roeskestraat om te laten zien en vooral te ervaren wat er mogelijk is met de virtual reality set.

Marjan Meijer mag als eerste. Ze bevindt zich in een teken/schilder programma. Dit is nauwelijks uit te leggen omdat het zo’n totaal andere ervaring is dan wanneer je een tekening op papier maakt. Een poging? Ok. Je staat in een ruimte die nog het meeste weg heeft van het heelal. Je hebt in elke hand een afstandsbediening waarmee je keuzes kunt maken. Eindeloos veel mogelijkheden. Om te beginnen zijn er alle kleuren van de regenboog en daarbij kies je of je een streep maakt, of sterren of vlammen of.. nouja, je snapt het principe. Het heeft nog het meeste weg van een driedimensionale versie van paint.

Daarna ‘duikt’ Marjan onder water en bevindt ze zich in een skelet van een walvis. De prachtigste vissen, kwallen en andere wezens zwemmen voorbij. Als klap op de vuurpijl verschijnt er een levensgrote octopus. Best spannend.

De moeder van Denneth, Evelyn en ik bekijken het met een grote glimlach. Het is zo mooi om te zien hoe Denneth hiervan geniet. Hij legt alles heel geduldig en superduidelijk uit. Dat is fijn want de plannen om bij Spirit een plekje te creeren waar medewerkers de VR-ervaring kunnen opdoen krijgen steeds meer structuur.

Ik probeer zelf ook een 3D-schilderij te maken en test een programma waarmee je vaardigheden leert als koken, auto’s monteren en sollicitatiegesprekken voeren. Het kost me moeite om te stoppen, aardig verslavend om te doen dus heel belangrijk om het goed en afgebakend in te zetten.

Ondertussen loopt Waldy Cent binnen. Nadat ook zij de bril-ervaring heeft opgedaan zit ze meteen vol ideeën om dit te gebruiken bij supervisie. ‘Wat nou als je dit kunt inzetten om medewerkers te laten ervaren wat een jongere ervaart? Wat nou als je dit kunt inzetten om medewerkers om te leren gaan met heftige situaties?’ Alles kan en alles op zijn tijd.

Voor nu wordt afgesproken dat Marjan een set in de Koppeling gaat installeren en met de jongeren aldaar gaat ontdekken wat zij van deze andere wereld vinden. En er worden nog meer afspraken gemaakt.

Denneth luistert mega-gefocused naar Evelyn die een voorstel voor hem heeft.

‘Zou je het leuk vinden om de komende tijd een keer per week langs te komen om medewerkers van Spirit met de VR-bril te laten kennismaken?’

Denneth knikt.

‘Wil jij dan de bril en de computer mee naar huis nemen zodat je kunt oefenen en misschien nog meer programma’s erop kunt zetten?’

Er wordt nu heel stevig geknikt door Denneth.

‘Je bent toch aan het sparen voor je eigen set? Vind je het goed als we dan een doos neerzetten zodat mensen die de VR-bril bij jou komen uitproberen een vrijwillige bijdrage kunnen doen?’

Denneth stuitert op zijn stoel en zegt iets als: ‘Dit zijn zoveel leuke dingen, het is gewoon teveel om enthousiast over te doen!’

Ik zie dat de moeder van Denneth in haar rechter ooghoek wrijft. Voor mij het signaal om ook een traan te laten. Het raakt me. Er zijn altijd vele wegen naar Rome. We hadden een (knetterduur) bedrijf kunnen inhuren om dit te realiseren maar de creativiteit van Evelyn leidt ons naar dit bijzondere kind wat met zoveel passie ons misschien nog wel veel beter op weg helpt in de digitale wereld.

Zo. Dat is afgesproken. Een paar medewerkers die ons hebben geobserveerd willen het meteen wel even zelf ervaren. Ze zijn zo onder de indruk dat ze direct een duit in het zakje, of, in dit geval, in de doos doen.

Meer weten over VR? mail: Evelyn@garage2O2O.nl

You may also like